Linkovi

Konzervativci premijera Karamanlisa slavili na izborima u Grčkoj


Visoki zvaničnik grčkih socijalista priznao je poraz svoje stranke na vanrednim parlamentarnim izborima.

"Nemamo rezultat, ali Nova demokratija je dobila izbore a PASOK je izgubio. Mogu navesti 10 razloga zašto smo izgubili, ali želim da vidim konačne rezultate, rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova socijalista Kostas Skandalitis.

Prema prvim zvaničnim rezultatima na osnovu 10 odsto prebrojanih glaova, konzervativna Nova demokratija premijera Kostasa Karamanlisa osvojila je 45,63 odsto glasova. Na drugom mestu je PASOK sa 38,64 odsto glasova, a stranka ekstremne desnice Laos sa 3,03 odsto prvi put ulazi u parlament. Prema proceni agencije za ispitivanje javnog mnenja RASS-MARC, Nova demokratija je osvojila 42,5 odsto glasova, dok je PASOK, koji predvodi bivši ministar spoljnih poslova Jorgos Papandreu, na drugom mestu s 38,5 odsto glasova. Još nekoliko agencija je iznelo predviđanja koja se slažu s tom prognozom. Ako se ispostavi da su ti rezultati tačni, obe partije su izgubile određeni procenat podrške.

"Vlada je pobedila pod veoma teškim okolnostima. Naravno, Nova demokratija je dobila poruku koju mora saslušati", rekao je gradonačelnik Atine i visoki zvaničnik Nove demokratije Nikitas Kaklamanis.

Na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2004. godine, Nova demokratija osvojila je 45,4 odsto, odnosno 165 poslaničkin mesta, a PASOK 40,5 odsto ili 117 mesta u parlamentu. Grčki parlament ima 300 poslanika.

Pre izbora Karamanlis je isključio mogućnost formiranja koalicije s drugim partijama ako ne bude imao dovoljno glasova da sam formira vladu. Na današnjim izborima je glasalo 9,8 miliona birača od ukupno upisanih 11,2 miliona.

XS
SM
MD
LG