Linkovi

Gejts: Američko vojno prisustvo i misija u Iraku menjaće se postepeno u dužem periodu


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, objavio je da će Sjedinjene države biti vojno prisutne u Iraku u dužem vremenskom periodu, ali da će broj vojnika biti značajno smanjen u odnosu na postojeći i da će ti vojnici imati drugačiju misiju.

Predsednik Buš je već govorio o tome da će Amerika na duži rok biti vojno prisutna u Iraku. Kritičari rata kažu da to znači konflikt koji će trajati više od decenije, uz značajan broj američkih vojnika na terenu – možda oko stotinu hiljada tokom celog tog perioda.

Međutim, sekretar za odbranu Robert Gejts nije saglasan sa tim prognozama. On kaže da će se situacija ponovo analizirati nakon povlačenja dela trupa, koje je predsednik već najavio u četvrtak. Ako se napredak nastavi, kaže Gejts, promeniće se i misija američkih snaga.

"Ako pretpostavimo da će uslovi na terenu dozvoliti nastavak povlačenja o kome je govorio predsednik, ideja je da u dužem vremenskom periodu našu ulogu u Iraku limitiramo na mandat stabilizacionih snaga."

Gostujući u programu TV mreže ABC This Week, Gejts je rekao da on u budućnosti predviđa mali broj američkih vojnika u Iraku. Oni će, kaže Gejts, biti fokusirani na bezbednost granica, borbu protiv terorizma i obuku i opremanje iračke armije.

"Ne znam koliki je to broj vojnika. Najpre, biće potrebno dogovoriti sa Iračanima – šta su oni spremni da prihvate. Ali mislim, definitivno se radi o značajno manjem broju u odnosu na broj koji je sada raspoređen”.

Predsednik Buš je u četvrtak prihvatio sugestiju glavnokomandujućeg američkim snagama u Iraku, generala Dejvida Petreusa, da povuče oko 6.000 vojnika do kraja godine, s tim da se povlačenje nastavi u prvoj polovini 2008. godine.

Predsedavajući senatskog Odbora za spoljnu politiku, demokrata Džozef Bajden iz Delavera, rekao je u TV programu Fox News Sunday da postojeći plan povlačenja nije dovoljan.

"Smatram da je najvažnije da se američke snage razmeste van borbenih linija u ovom građanskom ratu u Iraku."

Senator Bajden, koji pokušava da se izbori i za predseničku nominaciju Demokratske stranke, kaže da je saglasan sa Belom kućom u tome da bi potpuno povlačenje američkih snaga predstavljalo katastrofu. On veruje da bi američke snage bile mnogo efikasnije ako bi, u značajno manjem broju, bile raspoređene duž iračkih granica.

"Ne sugeriše niko da bi to u perspektivi dovelo do našeg odustajanja, ali to bi bila fundamentalna promena taktike."

Nova istraživanja javnog mnjenja ukazuju da većina Amerikanaca ne podržava predsednikovu ratnu strategiju, ali da ne želi momentalno povlačenje iz Iraka. Anketa Fox Newsa ukazuje da samo 22 odsto ispitanika podržava momentalno povlačenje svih trupa, dok 42 odsto veruje da je postepeno povlačnje tokom godine najbolje; 24 odsto anketiranih smatra da bi trebalo sačekati dok iračka vojska ne bude spremna da u potpunosti obavlja funkciju. Anketa Associated Pressa ukazuje da čak 65 odsto ispitanih nije saglasno sa predsednikovom ratnom strategijom.

XS
SM
MD
LG