Linkovi

Danas vam predstavljamo holivudsku dramu “In the Valley of Elah”


Nekoliko holivudskih ostvarenja koja u narednom periodu stižu u bioskope bave se ratom u Iraku, i muškarcima i ženama koje služe vojsku u tom sukobu. Jedno od prvih među njima je misterija sa ubistvom u kojoj glavne uloge tumače dobitnici Oskara Tomi Li Džons i Šarliz Teron, a čiji je scenarista i reditelj Pol Hegis, koji je za svoj prethodni film "Crash", dobio dve nagrade Američke akademije za film, uključujući i najvažnijeg - Oskara za najbolji film.

Jedan telefonski poziv kasno uveče prava je misterija za penzionisanog vojnog policajca Henka Dirfilda. Njegov najmlađi sin Majk, krenuo je očevim stopama, prijavio se u vojsku i služio u borbama. Međutim, sada ga nigde nema, iako se vratio kući posle službe u Iraku. Henk putuje u vojnu bazu i počinje da se raspituje, ali prezaposlena lokalna detektivka policije nije baš naročito raspoložena da mu pomogne u istrazi.

Kada se pojavi Majkovo obezglavljeno telo, istraga o nestaloj osobi postaje istraga ubistva. Detektivka, postiđena zbog činjeice da je prethodno tako brzo odustala od slučaja, sada je odlučna u nameri da pronađe ubicu, ali nema u potpunosti saradnju vojske. U međuvremenu, Henk spovodi svoju istragu, kao otac žrtve i vojni veteran.Dok saznaje detalje o tome šta je njegov sin video i radio u Iraku, Henk počinje da sumnja u svoja ubeđenja.

Iako je izuzetno ponosan na svoju vojnu službu, koju smatra plemenitim činom, Henk počinje da uviđa koliko je teško živeti sa poremećajem izazvanim post-traumatskim stresom, s kojim su suočeni mnogi veterani, i koji je možda koštao života i njegovog sina:

“U ovom filmu igram oca ratnog veterana sa teđkim posledicama iz rata, a mislim da i otac na svoj neki ima posledice.”

Tomi Li Džons igra Henka Dirfielda.

“Mislim da on pati od slepog patriotizma, na neki svoj način on je žrtva u filmu i zato plaća cenu. Mislim da ovaj lik do kraja filma shvata da ta njegova ideja plemenitosti ili kako već to da nazovemo - baš i ne pije vodu.”

Scenarista i reditelj Pol Hegis zasnovao je scenario na istinitoj priči, a zatim i angažovao prave veterane rata u Iraku da igraju ključne članove voda ubijenog vojnika:

“Bilo je to vrlo sebično od mene kao umetnika. Želeo sam da budem u mogućnosti da radim sa ljudima koji su znali mnogo više od mene o ovom ratu. Ja sam mogao da pišem o onome što ja mislim da se desilo, a stvarno sam dostra to istraživao, tako danismo morali mnogo damenjamo dijalog, ali kada su oni izgovarali te reči – onda je to bilo moguće poverovati. Kada su oni govorili o svom iskustvu tamo, mogli ste biti sigurni da su uneli nešto u to što pričaju.”

Među njima je Šon Hjuz, odlikovani marinac koji je proveo dve godine boreći se na prvoj liniji fronta. Sve vreme otkad sam se vratio iz Iraka, imeo sampotrebu da istražujem to iskustvo i pokušam da ga kreativno iskoristim, pa i ovaj film doživljavam kao nastavak toga. Šarliz Teron tumači ulogu detektivke Emili Sanders. Južnoafrička glumica smatra da ovaj film vrlo iskreno obrađuje temu i ne pokušava da publici prenaglasi taj politički pogled na stvari:

“Za mene je ovo ljudska priča. Politički gledano, nemam osećaj da nas je usmeravala neka agenda, da film iza sebe ima neku liberalnu, demokratsku, ili republikansku poruku. Nemam osećaj da je film za ili protiv rata, jednostavno imala sam osećaj da je ovo istina o nekim realnim stvarima: mi smo u ratu i šaljemo ovu vrlo mladu decu tamo gde bi malo nas pristalo da ide i da rade nešto što bi malo nas pristalo da rade. Ja to veoma poštujem, ali ova priča je istinita, to je nešto što se zaista dogodilo. To je ono što u meni izaziva tugu.”

Pored Tomija Li Džonsa i Šarliz Teron, u filmu igra još jedna dobitnica Oskara, Suzan Sarandon, kao ožalošćena majka poginulog vojnika. Naslov filma potiče iz Biblije, u kojoj se kaže da se mladi David suprotstavio i pobedio diva Golijata u dolini Ilaja.

XS
SM
MD
LG