Linkovi

Podgorica: Svetozar Marović pregovarač u ime DPS-a sa opozicijom


Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović biće pregovarač u ime te partije u predstojećim razgovorima sa opozicijom o sadržaju prvog ustava nezavisne Crne Gore. To je prema saznanjima dobro obaviještenh krigova, bliskih vladajućoj partiji, odlučeno sinoć na sjednici Predsjedništva DPS-a.

Izvor iz vrha DPS-a je kazao da je odlukom najvećeg partijskog organa formirana radna grupa na čijem se čelu nalazi Marović, koja će pokušati da sa liderima opozicije postigne kompromis o sadržau najvišeg pravnog akta. Saznaje se da će "nakon što vladajuća koalicija u ponedjeljak dobije tekst usaglašene opozicione platforme, Marović predložiti način i modalitete razgovora sa opozicijom".

"Može biti razgovarano u parlamentu, ali su moguće i ostale vrste razgovora uključujući i direktne pregovore", rekao je sagovornik lista ‘’Republika’’.

On je kazao da kakav god bude sadržaj usaglašene opozicione platforme, ona neće biti ad hoc odbijena.

"Biće razgovarano o svakom opozicionom zahtjevu ali i mi imamo donju granicu ispod koje nećemo ići", kazao je izvor lista.

Procjenjuje se da će glavna tačka sporenja u budućim pregovorima biti naziv službenog jezika za koji jasno u opozicionoj platformi stoji da ne može biti crnogorski, kao i zahtjev za vanrednim parlamentarnim izborima koji je za vladajuću partiju neprihvatljiv. Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić zakazao je za 1. oktobar sjednicu parlamenta, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Prijedlogu novog ustava, ali je najavio mogućnost njenog odlaganja u zavisnosti od mogućih razgovora vlasti i opozicije o najvišem pravnom aktu.

XS
SM
MD
LG