Linkovi

Danijel Server: SAD treba da budu spremne da preduzmu akcije i izvan UN


Američki Institut za mir upravo je objavio dokument naslovljen ”Kosovo: prevazilaženje zastoja” koji je izradila grupa od 12 stručnjaka za Balkan. Dokument odbacuje svaku podelu Kosova i zagovara neodložnu primenu Ahtisarijevog plana ako tekući pregovori ne urode sporazumom. Sa potpredsednikom Instituta za mir, Danijelom Serverom, razgovorao je naš kolega, Branko Mikašinović.

Server: Cilj dokumenta je da se prekine zastoj u rešavanju statusa Kosova, jer niko od potpisnika izveštaja ne misli da je sadašnja situacija dobra ili održiva. Ne smatramo da su dosadašnji pregovori urodili plodom i glavni cilj je da se krene napred. Takodje iznosimo mišljenje da je ideja o podeli Kosova loša, da ne bi bila dobra ni za Kosovo, ni za Srbiju, a ni za region. Ako se kosovski Albanci primoraju da se odreku severnog dela Kosova, oni će tražiti Preševsku dolinu. Koncept podele je neprihvatljiv i Srbiji jer ona ne želi da se odrekne bilo kog dela svoje teritorije. Regionalno ta ideja nije dobra jer bi mogla da izazove destabilizaciju Makedonije i da ohrabri nacionalističku retoriku u Bosni. Drugim rečima, podela je loša ideja.

Glas Amerike: Scenarijom zagovaranja nezavisnosti Kosova se predvida totalni pobednik i totalni gubitnik. Zar to ne bi bilo destabilizujuće rešenje?

Server: Ne smatram da je tako. Naime, nezavisnost Kosova je želja kosovskih Albanaca i u tom smislu bi oni bili pobednici, ali što se tiče Srbije, ona se već odrekla uprave nad Kosovom. Termin ”maksimalna autonomija“ znači da Beograd ne želi da upravlja Kosovom i da ne smatra Albance svojim gradjanima, već samo Srbe, koji su relativno mali deo kosovske populacije. Stoga smatram da Srbija ne gubi nešto što ima, a da bi mogla da dobije dosta u svojim odnosima sa Evropskom unijom, koji bi se bez Kosova daleko brže razvijali.

Glas Amerike: Da li su SAD spreme da priznaju nezavisnost Kosova van okvira Ujedinjenih nacija?

Server: Ono što ja mogu da kažem jeste da grupa stručnjaka koja je potpisla ovaj dokument smatra da bi SAD trebalo da budu spremne da preduzmu akcije izvan konteksta Ujedinjenih nacija. Jer, jasno je da nema rešenja koje bi sada prošlo u Savetu bezbednosti. Istovremeno, ako SAD i glavni evropski saveznici budu spremni da preduzmu akciju izvan UN, mislim da bi stav Rusije mogao da se promeni, pa možda ne bi bilo ni nužno tražiti rešenja izvan Saveta bezbednosti. Ali treba biti spreman za akciju da bi Rusi promenili svoj stav, a ako to ne učine, potrebna je spremnost da se predložena ideja sprovede u delo.

Glas Amerike: Kako bi velike i uticajne zemlje, kao što su Rusija, Kina, Indija ili neke evropske zemlje, koje se protive nezavisnosti, mogle da reaguju na takvu incijativu?

Server: Ako bi se ovo sprovelo u delo, mogla bi se da stvori podela unutar Evorpske unije. U suštini, ono što ova mala grupa eksperata kaže jeste da je to rizik koji mormao prihvatiti. Mi bismo voleli da sve zemlje članice EU prihvate rešenje u Savetu bezbednosti, ali očekujemo da se Rusija neće prikloniti, sto neće imati većeg uticaja na američko-ruske odnose. Sada imate stanje nestabilnosti na Kosovu zbog neaktivnosti medjunarodne zajednice. Donošenje rešenja o budućem statusu Kosova ne bi pogoršalo situciju, već suprotno, a za Indiju ili Kinu je to marginalno pitanje. Ako narednih desetak godina veći broj zemalja jednostrano prizna nezavisnost Kosova, to je u redu, pošto imate zemlje koje godinama nisu priznate od svih. Ali priznavanje nezavisnosti od strane SAD i glavnih evropskih saveznika bio bi važan korak napred.

Glas Amerike: Dokument je objavljen u momentu dok su pregovori u toku i izgleda kao da je prilagodjen da, što se tiče Srbije, izazove nepovoljen uticaj na pregovarački proces .

Server: Nadam se da će imati pozitivan, a ne negativan uticaj na proces, jer --ako izostane sporazumno rešenje -- nudi alternativnu soluciju koju SAD i Evropljani mogu da primene 11. decembra. Ako se ovaj pristup shvati ozbiljno, on bi trebealo da posluži kao podsticaj pregovaračkom procesu. Dokument je objavljen u ovom momentu jer je potrebno vreme za pripreme i neposrednu akciju već 11. decembra.

XS
SM
MD
LG