Linkovi

Hag: Karli Del Ponte istekao mandat ali ostaje do kraja godine


Glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte danas je istekao drugi četvorogodišnji mandat, ali je pristala da na toj funkciji ostane do kraja godine.

"Del Ponteova je prihvatila zahtev generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna da na toj funkciji ostane do kraja godine", kazala je danas portparol Tužilaštva Olga Kavran.

Ona je rekla da se očekuje da UN objavi rezoluciju kojom se Del Ponteovoj produžava mandat do kraja godine. Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske saopštilo je 23. avgusta da je Del Ponteova imenovana za ambasadora te zemlje u Argentini i da će na posao u Buenos Ajresu stupiti u januaru 2008. godine.

Konačna presuda Ljimaju i saoptuženima 27. septembra

Haški tribunal izrećiće 27. septembra pravosnažnu presudu jednom od bivših vodja OVK Fatmiru Ljimaju i saoptuženima za zločine nad Albancima i Srbima u logoru Lapušnik 1998. godine. Prvostepenom presudom, izrečenom 30. novembra 2005. godine, sudsko veće Tribunala je Ljimaja i kooptuženog Isaka Muslijua oslobodilo krivice po svim tačkama optužnice, ocenjujući da tužioci nisu dokazali da su on imali bilo kakvu ulogu u Lapušniku.

Trećeoptuženi Haradin Baljaj osudjen je na 13 godina zatvora zbog streljanja devet Albanaca, koji su bili pritvoreni u logoru, na planini Beriša, 26. jula 1998. godine.
Tužilaštvo Haškog tribunala, ali i odbrana Baljaja, uložili su zatim žalbe na prvostepenu presudu. Pravosnažnu presudu će, posle razmatranja žalbi, 27. septembra izreći apelaciono veće Tribunala kojim predsedava sudija Fausto Pokar, koji je i predsednik suda u Hagu.

Ljimaju, Baljaju i Muslijuu je sudjeno po optužnici za ubistvo najmanje 22 srpska i albanska pritvorenika i nezakonito pritvaranje i mučenje civila u improvizovanom logoru OVK u selu Lapušnik od maja do jula 1998. Ljimaj je tada, po optužnici, bio zapovednik OVK u oblasti Mališeva, Musliju komandir logora Lapuštnik, a Baljaj jedan od stražara.

Sva trojica optuženih uhapšena su u februaru 2003. godine, Musliju i Baljaj na Kosovu, a Ljimaj u Sloveniji. Sudjenje pred Haškim tribunalom počelo je 15. novembra 2004. godine, a presuda je izrečena godinu dana kasnije.

Tolmir ponovio da je krajem maja kidnapovan u Beogradu

Na kojem će pismu dokumenti suda biti dostavljani optuženom za genocid u Srebrenici bilo je pitanje o kojem je danas nadugačko raspravljano u Haškom tribunalu, na statusnoj konferenciji u postupku protiv penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira.

Tolimir je na raspravi o stanju u postupku insistirao da neće primati dokumente koji nisu na ćirilici i ponovio da je krajem maja "kidnapovan u Beogradu", a ne uhapšen u Republici Srpskoj, kako su saopštile vlasti Srbije i RS. Generalu Tolimiru na teret se stavlja učešće u sistematskom pogubljenju oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je Vojska RS zauzela taj grad 11. jula 1995. Tolimir je tada bio pomoćnik komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića za bezbednosno-obaveštajne poslove. Na današnjoj statusnoj konferenciji, Tolimir, koji se zastupa sam, je pretprocesnom sudiji Kimberli Prost rekao da će odbiti da primi sve dokumente optužbe koji nisu na srpskom jeziku i ćirilici. On je odbio i da mu materijali budu dostavljani u elektronskom obliku, na kompjuterskim diskovima, što je ranije učinio još jedan optuženi - Vojislav Šešelj.

"Ja ne razumem latinicu, ne znam da radim na kompjuteru i ne nameravam da to učim", rekao je Tolimir, sugerišući da sud time što mu ne dostavlja dokumente na ćirilici "ne priznaje zvaničan jezik i pismo" države čiji je on državljanin, odnosno Srbije.

Tužilac Piter Mekloski sugerisao je da Tolimir uz takav stav neće biti u stanju da pregleda ogroman broj dokumenata u pripremama za sudjenje i da je "jedino rešenje da mu bude dodeljen branilac". Tolimir je ponovo zatražio od sudije da utvrdi kako je on uhapšen i prebačen u Hag.

"Ja sam 30. maja kidnapovan u Beogradu, u svom stanu koji je eksplozivom obijen", precizirao je on. Podsećajući da su vlasti Srbije više puta javno negirale da su ga one uhapsile, Tolimir je kazao da to znači da je on "kidnapovan" i nelegalno prebačen u RS, zatim u Federaciju BiH i, na kraju, u Hag.

"Ovaj sud valjda ne želi da sudi kidnapovanim osobama", naznačio je Tolimir, tražeći da se pre svih ostalih pitanja razreše okolnosti njegovog hapšenja.

Tužilac Mekloski predočio je Tolimiru dokument vlasti RS o njegovom hapšenju, dodajući da odgovor zvaničnog Beograda na upit Tribunala o tome još nije stigao.

Na pitanje sudije Prost, Tolimir je rekao da je "odličnog zdravlja". U prvom pojavljivanju pred sudom, u junu, on je tvrdio da mu je zdravlje narušeno, da je preživeo dva moždana udara i da je za kratko vreme smršao dvadesetak kilograma.

XS
SM
MD
LG