Linkovi

Moskva: Viktor Zubkov i zvanično postao predsednik Vlade Rusije


Dosadašnji načelnik Federalne službe za finansijski nadzor Viktor Zubkov i zvanično je postao predsednik Vlade Rusije, pošto je predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom imenovanju.

Duma je prethodno podržala kandidaturu Zubkova za novog premijera. Za taj predlog ruskog predsednika Vladimira Putina glasao je 381 deputata, a protiv 47 poslanika donjeg doma ruskog parlamenta, dok ih je osam bilo uzdržano.

Deveti premijer u nezavisnoj Rusiji je u Dumi izjavio da svoj osnovni zadatak vidi rešavanje socijalno-ekonomskih pitanja i kao prioritete vlade naveo obezbedjenje stabilnog ekonomskog i društvenog razvoja Rusije, intenziviranje i efikasniji rad vlade, kao i forsiranje realne i inovativne ekonomije. Zubkov je tokom razmatranja njegove kandidature u Dumi rekao koncentrisanje na razvoj značajnih i perspektivnih grana privrede kao što su proizvodnja aviona i plovila, gde veliku ulogu treba da imaju državne korporacije, i da će racionalno korišćenje prirodnih resursa biti jedna od osnovnih tema u radu vlade. Uz upotrebu savremenih tehnologija, nafta, gas, riba i druga prirodna bogatstva treba da daju značajnu dobit, rekao je on.

Zubkov je, takodje, najavio kadrovske promene u vladi i rekao da će u novom kabinetu biti povećana personalna odgovornost ministara. Ističući neophodnost povećanja plata radnika i usvojanja mera za socijalnu zaštitu stanovništva, Zubkov se izjasnio protiv cenzure u medijima i najavio da će konstruktivno raditi sa svim partijama. Novi premijer Rusije istovremeno je najavio i "političku budućnost", rekavši juče da ne namerava da se učlanjuje u nijednu partiju, ali i ne isključujući mogućnost da se u martu sledeće godine kandiduje za mesto predsednika Rusije "ukoliko uspe da učini nešto na premijerskom mestu".

U sredu, ruski predsednik Vladimir Putin je prihvatio ostavku premijera Mihaila Fradkova i Dumi za mandatara predložio Zubkova.On će na mesto premijera biti postavljen Putinovim ukazom.

XS
SM
MD
LG