Linkovi

Pakistan: Benazir Buto se vraća 18. oktobra iz dobrovoljnog izgnanstva


Saradnik bivšeg pakistanskog premijera Benazir Buto izjavio je da će se se ona 18. oktobra vratiti u Pakistan iz dobrovoljnog izgnanstva. Potpredsednik Pakistanske narodne stranke Benazir Buto, Mahdum Amin Fahim, danas je rekao novinarima u Islamabadu da će bivša premijerka doputovati u Karači. Njen povratak će uslediti nakon predsedničkih izbora koji će, kako se veruje, biti održani izmedju 15. septembra i 15. oktobra. U razgovoru za TV mrežu Al Džazira, gospodja Buto je danas rekla da su uprkos najboljim nastojanjima njene stranke, razgovori sa predsednikom Pervezom Mušarafom o eventualnoj podeli vlasti nisu uspeli. Još jedan prognani bivši premijer, Navaz Šarif, uhapšen je i deportovan pošto je doputovao u Islamabad ranije ove nedelje. Državni ministar za informacije Tarik Azim izjavio je da gospodja Buto, ukoliko se vrati, neće biti deportovana, mada će morati da se suoči sa svim preostalim optužbama o korupciji.

Sumatra: Snažni zemljotres primorali stanovnike da se napuste kuće

Snažni zemljotres i naknadni potresi koji su pogodili indonežansko ostrvo Sumatra, primorali su preplašene stanovnike da se napuste svoje kuće. Zemljotres je doveo do izdavanja upozorenja od tsunamija koja se povremeno objavljuju i potom ukidaju. Funkcioneri navode da je zemljotres jačine šest zarez devet stepeni danas pogodio oblast 153 kilometara severozapadno od Bengkulu-a nakon čega je na kratko usledilo upozorenje od tsunamija. Očevici navode da je bar jedan, tri metra visoki talas tsunamija, pogodio južnu obalu Sumatre, oštetivši oko 100 kuća. Indonežanski funkcioneri navode da je bar 14 ljudi ubijeno dok su stotine kuća oštećene u jučerašnjem najsnačnijem potresu jačine osam zarez četiri stepena. Tim za procenu Ujedinjenih nacija je posetio Bengkulu u oblasti kraj epicentra zemljotresa u četvrtak i saopštio da nema potrebe za velikim medjunarodnim humanitarnim nastojanjem.

Desetine hiljada Palestinaca prisustvovale službi u džamiji Al Aksa

Desetine hiljada Palestinaca prisustvovale su službi u džamiji Al Aksa u Jerusalimu, što je bila prva velika molitva tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana. Stotine pripadnika izraelske policije patroliraju uskim ulicama starog grada u Jerusalimu gde se džamija nalazi. Izraelske bezbednosne snage ograničile su ulaz Palestinaca starijih od 45 godina i Palestinkama starijim od 35 godina sa Zapadne obale u Jerusalim ukoliko nisu dobili specijalne dozvole. Palestinci, koji nisu poštovali te restrikcije, bili su vraćeni sa kontrolnih punktova na Zapadnoj obali. Današnje molitve u džamiji Al Aksa, trećem najsvetijem mestu Islama, prošle su bez incidenata.

XS
SM
MD
LG