Linkovi

Ožalošćeni na sahrani Abdula Satara Abua Riše pozivaju na osvetu


Ožalošćeni na sahrani vođe sunitskog plemenskog saveta, šeika Abdula Satara Abua Riše, pozivaju na osvetu posle njegove jučerašnje pogibije u eksploziji bombe u blizini njegove kuće u Ramadiju, u pokrajini Anbar. Sahrani je prisustvovalo oko 1500 ljudi, a među ožalošćenima su bili irački ministri unutrašnjih poslova i odbrane i savetnik za nacionalnu bezbednost. Iračka policija i američka vojska su vozilima oivičili put kojim je ubijeni šeik nošen od svoje kuće do grobla. Još niko nije preuzeo odgovornost, ali se za napad naširoko okrivljuje Al Kaida u Iraku. Abu Riša je prošle godine organizovao sunitska plemena za borbu protiv Al-Kaide, a ubijen je nešto više od nedelju dana posle susreta sa predsednikom Bušom u pokrajini Anbar.

Četiri američka vojnika poginula u Iraku

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_soldiers_iraq_campaign_7sep07_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Najmanje četiri američka vojnika poginula su danas u Iraku, saopštila je komanda vojske SAD u toj zemlji. Kako se navodi, vojnici su poginuli u iračkoj provinciji Dijala, prilikom eksplozije bombe nedaleko od njihovog vozila. Ovo su prve američke žrtve u Iraku od ponedeljka, a incident se dogodio dan nakon najave američkog predsednika Džordža Buša da će postepeno povući vojnike iz Iraka.

Ali Hamenej: Buš će jednog dana biti izveden pred sud zbog rata u Iraku

Iranski vrhovni vođa, ajatola Ali Hamenej, izjavio je da će predsednik Buš jednog dana biti izveden pred sud zbog rata u Iraku. Oštru ajatolinu kritiku predsednika Buša i Sjedinjenih Država, dopunila je masa vernika tokom današnje molitve u Teheranu, skandirajući «Smrt Americi». Ali Hamenej je rekao da bi predsednik Buš trebalo da bude pozvan na odgovornost zbog nasilja u Iraku, istakavši da američka politika na Bliskom istoku i prema Iranu, doživljava neuspeh.

Američka vlada: Sloboda veroispovesti u Iraku značajno umanjena

Američka vlada saopštila je da je sloboda veroispovesti u Iraku značajno umanjena tokom protekle godine i da su vernici svih vera izloženi napadima. U redovnom godišnjem izveštaju o stanju verskih sloboda u svetu, Stejt department navodi da se nasilje u Iraku proširilo van okvira tradicionalnog sunitsko-šiitskog suparništva pošto su sledbenici svih vera žrtve “maltretiranja, zastrašivanja kidnapovanja i ubistava”. Izveštaj je objavljen na isti dan kada je Bela kća, u svom izveštaju Kongresu, navela da iračka vlada ostvaruje zadovoljavajući napredak ka smanjenju sektaškog nasilja. U izveštaju Stejt departmenta takodje se ističe da Kina nastavlja da ugnjetava verske grupe, uključujući Falun Gong, i da Peking, kako izgleda, nastoji da uguši verske slobode uoči održavanja letnjih olimpijskih igara sledeće godine. Vlade Burme, Severne Koreje, Irana, Eritreje, Sudana, Uzbekistana i Saudijske Arabije se kritikuju u izveštaju zbog toga što su “tolerisale ili su učestvovale u posebno ozbiljnim kršenjima slobode veroispovesti”.

XS
SM
MD
LG