Linkovi

Buš najavio da će se do kraja godine iz Iraka povući šest hiljada američkih vojnika


Predsjednik Buš je najavio da će do kraja godine iz Iraka povući oko 6.000 američkih vojnika.

"Princip na osnovu koga sam tako odlučio je postignuti uspjeh. Što budemo uspješniji, više američkih vojnika moći će da se vrati kućama”, rekao je Buš.

Njegovim novim planom predviđeno je da se postepeno povlačenje nastavi do polovine 2008. kada bi u Iraku trebalo da ostane oko130.000 amričkih vojnika. U obraćanju naciji, Buš je rekao da je redukcija vojnog prisustva moguća, jer je odluka da početkom godine u Irak uputi vojna pojačanja bila djelotvorna i doprinijela boljoj bezbjednosnoj situaciji.

Predsjednikov princip uskladjivanja vojnog prisustva u Iraku sa postignutim uspjehom ima vjerovatno za cilj da očuva podršku republikanskih zakonodavaca njegovoj politici, imajući u vidu da opozicione Demokrate traže da povlačenje iz Iraka bude masivnije i brže.

"Bilo kojoj partiji da pripadate, bez obzira na to šta mislite o Iraku, trebalo bi da smo saglasni da je vitalni interes Amerike da spriječi haos i pruži nadu na Bliksom istoku. Trebalo bi da se možemo saglasiti da je neophodno da porazimo Al Kaidu, da se suprotstvaimo Iranu, pomognemo avganistanskoj vladi, radimo na postizanju mira u Svetoj zemlji i ojačamo naše vojne kapacitete kako bi smo porazili teroriste i ekstremniste", kazao je američki predsjednik.

No Demokrate, u svom odgovoru na predsjednikovo obraćanje naciji, koji je saopštio senator iz Roud Ajlenda, veteran Džek RId (Jack Reed) opet su ponovile da je vrijeme za promjenu kursa u Iraku i rapidno povlačenje snaga.

"Naš prijedlog”, kaže senator Rid, “ne može izbrisati greške počinjene u posljednjih četiri, četiri i po godine, ali možemo predočiti bolji put. Zato se naš plan fokusira na borbu protiv terorizma i obuku iračke armije. Podrazumijeva diplomatsku inicijativu da se zaraćene frakcije dovedu za sto i nađu odgovori na regionalne sporove koji pogoršavaju situaciju. Naš plan predviđa i početak odgovornog i brzog razmještanja naših trupa iz Iraka. U fokusu će ponovo biti oni koji žele da nas povrijede: Al Kaida i druge terorističke gerupe", rekao je senator Rid.

Ovonedjeljno istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Associated Press ukazuje da skoro dvije trećine Amerikanaca ne podržava način na koji predsjednik Buš komanduje ratom u Iraku.

Predsjednik je pokušao da im odgovori u svom obraćanju rekavši kako oni koji smatraju da je uspjeh u Iraku suštinski važan za bezbjednost Amerike nisu mnogo daleko od onih koji smatraju da bi sada trebalo povući trupe iz Iraka.

"Put koji sam večeras predložio omogućava, po prvi put, da se ljudi sa različitih strana ove teške debate približe", procjenjuje predsjednik Buš, koji je i ovoga puta pokušao da poveže rat u Iraku sa bezbjednošću Amerike. Kazao je kako je uspjeh u Iraku neophodan zbog sigurnosti budućih generacija Amerikanaca.

Senator Rid je, u ime Demokrata, pak zaključio da neograničena vojna misija i prisustvo u Iraku nisu opcija:

"Demokate i Republikanci u Kongresu i širom zemlje ne mogu stajati i posmatrati kako se naši interesi širom svijeta potkopavaju, a naša Armija opterećuje do maksimuma."

Demokrate kažu da je predsjednikova strategija slanja pojačanja bila neuspješna jer nije ostvaren njen primarni cilj - da se iračkim liderima da šansa da ostvare političko pomirenje.

Predsjednik Buš, međutim, kaže da su irački čelnici ostvarili napredak i uradili nešto od obećanog – usvojen je budžet, prihodi od nafte se dijele sa pokrajinama i jedan broj pripadnika bivše vladajuće stranke BAAS dobio je priliku da se ponovo priključi vojsci ili primi državnu penziju.

XS
SM
MD
LG