Linkovi

Odgovor na napade 11. septembra najveći Đulijanijev adut u trci za predsednika


Jedan od vodećih pretendenata na predsedničku nominaciju Republikanske stranke je bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djuliani. Djulijani je bio hvaljen zbog svog reagovanja nakon terorističkih napada 11. septembra 2001., kao i zbog toga što je znatno smanjio kriminal u Njujorku. Medjutim, kritičari smatraju da bi njegov agresivni politički stil mogao da predstavlja problem.

U napetim trenucima posle terorističkih napada 11. sepembra niko na američkoj političkoj sceni nije jasnije izrazio kombinaciju saosećanja, odlučnosti i čvrstine od tadašnjeg gradonačelnika Njujorka Rudija Djulijanija.

”Ovo je užasno - šteta je užasna. Činimo sve što možemo da bi spasili što veći broj ljudi – to će biti dugoročniji napor. Želim da svi budu na svom mestu. Molimo Boga da spasemo što više ljudi,” rekao je Djulijani tada.

Ta slika saosećanja i čvrstine je, kako Djulijani veruje, ono što će mu doneti predsedničku nominaciju Republikanske stranke i otvoriti put za Belu kuću 2008. Njegovi počeci su bili skromni. Djulijani je rodjen u Bruklinu 1944. kao unuk italijanskih imigranata. Mada je njegov otac deo života proveo u zatvoru, Djulijani je kasnije postao advokat i federalni tužilac, koji je uspešno progonio kriminalce, uključujući i vodje zloglasne mafije. On je u tesnoj trci za gradonačelnika poražen 1989. godine, ali je pobedio četiri godine kasnije i ubrzo stekao reputaciju borca protiv kriminala i aktiviste za smanjenje poreza. Medjutim, njegov ratoborni politički stil ga je često dovodio u nevolje, a aktivisti za zaštitu gradjanskih prava kritikovali su ga zbog načina na koji je rešavao neke od najtežih incidenata oko zloupotreba policije, posebno oko tretmana pripadnika manjina. Medju kritičarima je i njegov prethodnik na mestu gradonačelnika, Ed Koč.

“Bio bih užasnut kada bi on postao predsednik, jer on ima lošu narav. Da li je bio dobar gradonačelnik ili sjajan gradonačelnik zato što nije voleo ljude i što je vredjao ljude,” pita se Koč.

Nakon što je požurio na mesto gde su srušile kule Svetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001. Djulijani je dobio pohvale od gradjana i političara i nezvaničnu titulu gradonačelnika Amerike. Magazin “Tajm” ga je proglasio za linčnost godine 2001. Medjutim, neki vatrogasci i porodice žrtava smatraju da je suviše brzo obustavio potragu za posmrtnim ostacima žrtava. U svojoj kampanji, Djulijani pokušava da se predstavi kao neko ko može da sačuva hladnokrvnost pod pritiskom i ko bi agresvno vodio rat protiv terorizma. Slično predsedniku Bušu, Djulijani ističe da je borba u Iraku ključni front u opštem ratu protiv terorizma.

“Teroristi su vodili rat protiv nas i neko vreme pre napada 11. septembra. Oni će nastaviti da vode rat protiv nas bez obzira na ishod u Iraku. Ali, mi se nadamo i želimo i molimo se za uspešan ishod u Iraku. Svaki Amerikanac trebalo bi da se moli za to,” poručuje Djulijani.

Prema rezultatima anketa, Djulijani je vodeći kandidat medju republikancima zbog svoje reputacije lidera. Medjutim, neki konzervativci ga ne prihvataju, tvrdeći da ima suviše libreralna gledišta o važnim socijalnim pitanjima poput abortusa, prava homoseksualaca i kontrole nošenja oružja. Leri Sabato je direktor Centra za političke studije Univerziteta Virdžinije.

“Ukoliko Djulijani uspe da zadrži fokus na 11. septembru i nacionalnoj bezbednosti on će imati dobre izglede da osvoji nominaciju. Medjutim, ukoliko drugi kandidati budu preneli težište na druga pitanja poput abortusa, prava homoseksualaca, kontrolu nošenja oružja, imigraciju itd., Djulijani će izgubiti prednost,” kaže Sabato.

Djulijanijev privatni život bi takodje mogao da postanje jedna od tema kampanje. On je trenutno u trećem braku, a njegovi bračni problemi često su bili tema kojom su se bavili njujorški tabloidi. Džon Fortije je analitičar u vašingtonskom institutu “Amerikan Enterprajz”.

“Ukoliko dobije nominaciju on bi u mnogome bio dobar kandidat za republikance jer bi mogao da pridobije i neopredeljene birače. On je vrlo harizmatska ličnost, ali je i pomalo nepredvidiv I to je nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju,” kaže Fortije.

I mnoge demokrate smatraju da bi Djulijani mogao da bude jak predsednički kandidat. Ipak, eksperti upozoravaju da je njegov glavni problem da ubedi konzervativce da je on i njihov najbolji kandidat.

XS
SM
MD
LG