Linkovi

Uragang Amberto zahvatio danas jugoistočnu obalu države Teksas


" hspace=2 src="/serbian/images/noaa_image_Humberto_13sep07_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Uragang Amberto zahvatio je danas jugoistočnu obalu države Teksas, propraćen jakom kišom i vetrovima ogromne brzine koji su zahvatilii i obližnju državu Luizijanu. Najmanje jedna osoba je nastradala u Teksasu. Neke od pogodjenih oblasti još uvek se oporavljaju od uragana Rite koji je pre dve godine ostavio sa sobom teške posledice.

Meteorolozi su očekivali da Amberto ostane ne nivou tropske oluje. Ali juče je dobio na snazi iznad toplih voda Meksičkog zaliva da bi se danas obrušio na obalu vetrovima od 136 km na sat i sa preko 40 cm padavina u oblastima koje se još uvek nisu oporavile od uragana Rite. Rita je pogodila područje na medji izmedju Teksasa i Luzijane 24. septembra 2005. U tekšaskom mestu Vini ulice su još uvek preplavljene i zbog prekinutih kablova nema struje. Port Artur u Teksasu i mesta Lejk Čarls i Lejk Kameron u Luizijanu, koji su bili su opustošeni uraganom Rita, suočeni su sa sličnim problemima. Mesto koje je uragan Amberto poštedeo je Galveston, u Teksasu, čiji gradonačelnik Siv Leblank kaže da je taj ostrvski grad u dobrom stanju.

Ovaj uragan nas je iznanadio i srećom krenuo drugačijom putanjom. Ima malo štete i porušenih stabala, ali sve je pod kontrolom, kaže Leblank. Ambero je u medjuvremenu svrstan u kategoriju tropske oluje i očekuje se da će nastaviti da se kreće preko centralne Luizijane i da će kroz nekoliko sati zahvatiti Misisipi. Meteorolozi i dalje zabrinuto prate oslabljenu oluju jer postoji opasnost da promeni pravac, krene ka jugu i ponovo ojača iznad otovrenog mora. U medjuvremenu, stručnjaci prate tropsku oluju koja se stvara iznad zapadnog Atlantika i koja bi do kraja nedelje mogla da stigne u karipsko područje. Ukoliko oluja krene tom putanjom, postoji verovatnoća da udje u Meksički zaliv i tu preraste u -- uragan.

XS
SM
MD
LG