Linkovi

Artman: Nagađanja u vezi sa tajnim dogovorima SAD sa Karadžićem


«Udruženi» pokušaji hvatanja optuženih za ratne zločine i saradnja sa Haškim tribunalom su tema nove knjige autorke Floranse Artman, koja ovih dana izaziva veliku pažnju, a upravo je predstavljena u Parizu.

Florans Artman kaže da je većina podataka u knjizi «Mir i kazna», koja se već prodaje u francuskim knjižarama, sa sastanaka iza zatvorenih vrata, iz vremena dok je bila prtparolka Karle del Ponte, glavne tužiteljke Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

«Ima mnogo dokaza koji jasno pokazuju da Karadžića nismo uspeli da pronađemo ne zbog brda i planina u Bosni, već zbog toga što u nekim zapadnim zemljama nije bilo volje da on bude uhapšen», kaže Florans Artman.

Pre nekoliko meseci, Karla del Ponte je izjavila da bi neuspeh u privođenju ratnih zločinaca pravdi, predstavljao večitu senku nad radom tribunala. Artman u svojoj knjizi navodi da je francuski predsednik Žak Širak još 2000, rekao Karli del Ponte da Karadžić nije uhapšen zbog protivljenja Moskve.

«Mnogo je nagađanja u vezi sa tajnim dogovorima Sjedinjenih Država sa Karadžićem, odnosno Francuske sa Mladićem. Mi nemamo dokaze o tome, iako smo pokušali da dođemo do njih, jer bi bili korisni da izvršimo pritisak na te zemlje da konačno uhapse Karadžića i Mladića», kaže Florans Artman.

Artman dodaje da su mnoge zemlje prekršile svoju obavezu da sarađuju sa tribunalom.

«Tribunal je na neki način bio izmanipulisan i bio je ograničen u svom radu nekim specifičnim potezima međunarodne zajednice», ističe Artman.

Od svih strana prozvanih u knjizi za opstrukciju hapšenja Karadžića i Mladića, odgovor je za sada stigao samo od francuskog Ministarastva inostranih poslova, koje navodi da je potraga i dalje u toku. Ali Florans Artman nije optimista.

«U slučaju da Mladić i Karadžić ne budu uhapšeni, verujem da će biti posledica u regionu i da će to dovesti do nestabilnosti. Žrtve koje su preživele genocid, koje su napuštene uprkos tome što su bile pod zaštitom Ujedinjenih nacija u Srebrenici, više ne veruju obećanjima Zapada. Bosna treba da se priključi Evropskoj uniji, ta zemlja to želi i veoma je bliska Evropi, ali kada stanovništvu jednom uskratite pravdu, nema načina da ga reintegrišete u svet, jer njegov status žrtve nije potvrđen kada su oni koji su odgovorni za najstrašnije zločine u Evropi od Drugog svetskog rata i dalje nekažnjeni», zaključila je Florans Artman na predstavljanju svoje knjige u Parizu.

XS
SM
MD
LG