Linkovi

Seizmolozi proglasili opasnost od cunamija za zemlje Indijskog okeana


Još jedan snažan zemljotres pogodio je noćas jugoistočnu Aziju, izazvavši veliku materijalnu štetu, samo nekoliko časova posle zemljotresa jačine 8,2 stepena Rihtera u istoj oblasti. Noćašnji zemljotres bio je jačine 7,8 stepeni Rihtera, saopštio je Američki geološki zavod. Više stotina zgrada duž zapadne obale Indonezije je oštećeno, a najteže je pogodjen grad Padang, gde je veliki broj zgrada srušen, a vlasti još pokušavaju da utvrde broj žrtava i razmere štete.

Za sada je zvanično potvrdjeno da je najmanje devet ljudi poginulo, a 49 povredjeno u dva snažna zemljotresa, ali se strahuje da je broj žrtava znatno veći, a ispred bolnice u Padangu postavljeni su šatori za prijem velikog broja povredjenih. Posle jučerašnjeg zemljotresa, jačine 8,2 stepeni, koji je pogodio Sumatru, talasi visine do tri metra zapljusnuli su Padang, ali nisu izazvali veću štetu. Indonezija je posle današneg zemljotresa u dva navrata izdavala upozorenja o cunamiju, a i Australijski meteorološki biro upozorio je stanovništvo Božićnog ostrva na mogući nalet visokih talasa.

Telefonske veze širom zapadne Indonezije su u prekidu, kao i snadbevanje strujom, pa vlasti ne mogu da utvrde tačne informacije o žrtvama i šteti. Posle jučerašnjeg zemljotresa izdata su upozorenja širom tog regiona čak do Afrike, a potres se osetio čak i u Tajlandu, 2.000 kilometara dalje od epicentra zemljotresa. Stanovnici Džakarte, Malezije i Singapura takodje su osetili zemljotres, a iz straha od cunamija, vlasti Kenije i Tanzanije na istoku Afrike upozorile su gradjane da se udalje od obale. Upozorenja o cunamiju izdata su i za udaljena indijska Andamanska i Nikobarska ostrva, kao i za šri Lanku.

XS
SM
MD
LG