Linkovi

General Petreus: Iran želi da uspostavi iračku verziju Hezbolaha


Komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Peterus, održao je konferenciju za štampu posle dvodnevnog napornog svedočenja u američkom Kongresu o činjeničnom stanju u Iraku.

Prema rečima generala Petreusa, iskazi uhvaćenih operativaca na jugu Iraka -- mahom šiita medju kojima je i viši zvaničnik Hezbolaha iz Libana -- pružaju neoborive dokaze o pokušajima Irana da obezbedi stalno paravojno prisustvo u Iraku.

”Radi se dokazima, a ne obaveštajnim podacima, a dokazi su nadjeni i na kompjuterima uhvaćenih operativaca,“ kazao je američki general.

Ggeneral je rekao da su dokazi uverili iračke lidere u namere Irana te da su irački lideri potegli to pitanje sa iranskim zvaničnicima prilikom nedavne posete Teheranu. Uhvaćeni zvaničnik Hezbolaha je rekao -- dodaje general -- da bez podrške Irana on nije mogao da dostavlja novac i usavršeno oružje i da obezbedjuje obuku iračkim pobunjenicima. Iran medjutim demantuje tvrdnje da je umešan u nasilju u Iraku. General Peterus je takodje kritikovao Siriju jer dozvoljava stranim borcima da u Irak ulaze preko njene teritorije.

General je ustao u odbranu svog predloga da se smanji obim američkih snaga u Iraku. Očekuje se da predsednik Buš podrži taj predlog u sutrašnjem obraćanju naciji. Kritičari kažu da je general samo prihvatio već planirano delimično povlačenje trupa, zakazano za proleće i leto iduće godine. Kao što je to već učinio u okviru svog svedočenja pred Kongresom, general je odbio da nagadja o tome kada će se ostali američki vojnici povući iz Iraka nakon što jula iduće godine bude kompletirano povlačenje dodatnih trupa i broj vojnika se svede na prvobitnih 130000.

General Petreus je ipak naglasio da prisustvo američkih snaga u Iraku nije vremenski neograničeno. ”Ukoliko u Iraku ne bude ostvaren napredak na političkom i bezbednosnom planu, biće mi teško da pravdam prisustvo američkih snaga u sadašnjem obimu kada u martu budem podneo svoj sledeći izveštaj o činjeničnom stanju,“ napomenuo je general Petreus.

Američki ambasador u Iraku, Rajan Kroker, izjavio je na istoj konferenciji za štampu da je privremeno povećanje obima trupa bilo bitno za ostvarenje barem sporog progresa koji se ogleda u činjenici da neki irački političari probleme rešavaju pregovorima, a ne nasiljem. Ambasador Kroker je ukazao da se tempo napretka mora ubrzati i da je prisustvo američkih snaga potrebno sve dok se napredak ostvaruje.

”Moramo pokazati strateško strpljenje i rešenost jer ovo će biti dug proces,“ naglasio je ambasador Kroker.

Ambasador Kroker je pozdravio činjenicu da je Saudijska Arabija otvorila ambasadu u Bagdadu i pozvao druge arapske zemlje da se povedu za tim primerom. Priznajući da će se debata o američkoj politici prema Iraku svakako nastaviti, ambasador Krokler je zaključio da je ”donekle ohrabren“ pažljivim prilazom američkih kongresmena i senatora iračkom pitanju mada je tokom dvodnevnog svedočenja bio izložen povremeno oštrom ispitivanju.

XS
SM
MD
LG