Linkovi

Džon Edvards suočen sa jakom konkurencijom


Džon Edvards koji je 2004. bio nominovan za demokratskog potpredsedničkog kandidata sada se takmiči za predsedničku nominaciju. Harizmatični sin radnika, uspešan advokat i, zatim, bivši senator iz Severne Karoline, sada se suočava sa teškom trkom na putu ka Beloj Kući.

Demokratski predsednički kandidat Džon Edvards posetio je u julu neke od najsiromašnijih delova Amerike. Obilazeći Klivlend u saveznoj državi Ohajo, Edvards je rekao da 37 miliona Amerikanaca živi u siromaštvu. Na skupu u Kentakiju je izjavio:

“Uz naše bogatstvo i prosperitet to je pogrešno, moralno pogrešno.”

Usredsredivši svoju kampanju na siromaštvo, univerzalnu zdravstvenu zaštitu i preterani uticaj lobističkih grupa na politiku – Edvards pokušava da pridobije liberalno krilo Demokratske stranke. Leri Sabato, direktor Centra za političke studije Unvirziteta Virdžinije, kaže da liberali nastoje da preuzmu kontrolu nad procesom nominacije.

“Edvards sada pokušava da dobije nominaciju stranke, a o opštim izborima će razmišljati kasnije. U odnosu na svoju kampanju 2004., sada je otišao još više ulevo, zato što mora. Njegovo izborno telo su sindikati i radnici.”

Edvards nastoji da pridobije podršku sindikata već skoro godinu dana, iznoseći svoju poruku na sindikalnim sastancima i na protestima. U aprilu je postao prvi demokratski kandidat koji je proveo ceo dan sa jednim članom sindikata - bila je to medicinska sestra Ilein Elis.

“Moj deda je bio u domu za stare, i ja sam se brinuo o njemu”, rekao je Edvards.

Predsednik sindikata Endi Stern je zatražio od svih kandidata da provedu dan sa članom Sindikata uslužnih radnika.

“On je puno uložio u to i zalaže se za ljude u krizi u Americi, i mi mu se divimo za to,” kaže Stern.

Edvards često govori i o svom skromnom detinjstvu u jednom gradiću u Severnoj Karolini. Otac mu je bio radnik, a on je postao uspešan advokat koji je dobijao slučajeve protiv velikih korporacija. Taj uspeh mu je omogućio i izbor u Senat 1998. Potom je postao potpredsednički kandidat Džona Kerija, ali je demokratski tandem izgubio na izborima 2004. Edvards je zatim započeo sopstvenu kampanju. Politički analitičar Džon Fortije kaže:

“U ispitivanjima javnog mnjenja na nacionalnom nivou, Edvards nije pokazao veliku popularnost. Ne podržavaju ga kao Obamu ili senatorku Klinton. Prilično zaostaje.”

Edvards je trenutno treći medju demokratama iza bivše prve dame i senatorke, Hilari Klinton, i senatora Baraka Obame.

“Nisam favorit, ali sam borac. Uživam u borbi, to je na neki način priča mog života.”

Edvards se oslanja i na svoju suprugu Elizabet, s kojom je u braku 30 godina. Ona se smatra dobrim političkim taktičarem i redovno ga prati na javnim nastupima tokom kampanje, uprkos tome što joj se povratio rak od koga je bila lečena. Edvards provodi dosta vremena u Ajovi, saveznoj državi u kojoj se održavaju prvi stranački skupovi u okviru procesa nominacije. On je tu postigao dobre rezultate 2004. U početku je, tokom ove kampanje, takodje dobro stajao, ali je sada u vrlo tesnoj trci sa druga dva vodeća demokratska kandidata. Analitičar Sabato kaže da Edvards mora da pobedi u Ajovi, ako želi da ide dalje:

“Čak ni snažno drugo mesto neće biti dovoljno. Ako ne bude prvi medju demokratama u Ajovi – on će ispasti iz trke.”

Oni koji prate kampanju kažu da je poruka Edvardsa sindikatima proteklih meseci bila prepuna ljutnje.

“Želite li da znate zašto nemamo univerzalnu zdravstvenu zaštitu u zemlji? Zbog proizvodjača lekova, zbog osiguravajućih kompanija, i njihovog lobiranja.”

“On govori glasno o onome u šta veruje. Možda ponekad zvuči gnevno, ogorčeno, ali ne laže”, dodaje Endi Stern i nastavlja:

“Mislim da niko ne može da sumnja u verodostojnost, istinitost Džona Edvardsa,” kaže sindikalni lider Endi Stern.

Da li će fokus kampanje Džona Edvardsa na radnike i siromašne kampanje biti dovoljan za uspjeh - najbolje će se videti na prvim stranačkim skupovima i primarnim izborima početkom sledeće godine.

XS
SM
MD
LG