Linkovi

Vladimir Putin prihvatio ostavku vlade, Viktor Zubkov novi mandatar


Ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio je ostavku premijera Mihaila Fradkova i iznenadio javnost izborom novog mandatara. Spekuliše se, javlja Piter Fedinski, da bi novi mandatar mogao da bude i Putinov naslednik nakon predstojećih predsedničkih izbora.

Ime mandatara koga je predložio Putin objavio je predsjednik Dume, Boris Grizlov.

Rekao je da je Vladimir Putin odlužio da mandat za sastav vlade povjeri Viktoru Zubkovu, trenutno šefu federalne finansijske policije.

Slabo poznati Zubkov je na toj dužnosti istraživao finansijski kriminal u Rusiji. Grizlov je napomenuo da je bio direktor zemljoradničke zadruge i zvaničnik Komunističke partije u regionu Lenjingrada. Putinovom rodnom gradu danas je vraćeno ime – Sankt Petersburg.

Fradkov je ostavku predsjedniku Putinu podnio tokom susreta koji je prenosila nacionalna TV. Putin je tu ostavku odmah prihvatio pohvalivši odlazećeg premijera za doprinos ekonomskom rastu, rastu zarada i smanjenju inflacije.

Fradkov je rekao da njegova vlada odlazi da bi Kremlj imao potrebnu slobodu da donosi odluke uoči predstojećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, koje uključuju i slobodu izbora nove vlade.

Putinov odgovor sugeriše da bi novi premijer mogao da ga naslijedi na predsjedničkoj funkciji.

Putin kaže – možda bi zajedno svi trebalo da razmislimo kako formirati vladu i izabrati lidere, imajući u vidu predizborni period i period postizborne tranzicije.

Ruski analitičari su dugo vjerovali da su mogući Putinovi nasljednici sadašnji zamjenici premijera Sergej Ivanov i Dmitri Medvedev.

Međutim, Andrej Kortunov, čelnik nevladine Fondacije Evroazija sa sjedištem u Moskvi – kaže da je Putin, kao majstor iznenađenja, predložio Zubkova kako bi ostavio otvorena vrata za svoj, eventualni, treći predsjednički mandat.

Zubkov nema svoju bazu. Ima 66 godina i nema ličnih političkih ambicija. Putin ga poznaje još iz kancelarije gradonačelnika Sankt Petersburga i – kaže Kortunov – postoji logika ovakve nominacije.

Ruski ustav ne dozvoljava Putinu da se i treći put zaredom kandiduje za predsjednika. To znači da bi se ponovo mogao kandidovati tek 2012.

Predsjednički izbori u Rusiji zakazani su za mart.

XS
SM
MD
LG