Linkovi

Crna Gora: Svijetla budućnost uz opredjeljenje za specifičan ekonomski model


Crna Gora nije jasno definisala ekonomske prioritete, a mogla bi da ima sjajnu budućnost ukoliko se njena Vlada opredijeli za određeni ekonomski model, ocijenjeno je danas na okruglom stolu o ulozi međunarodnih finansijskih institucija u zemljama jugoistočne Evrope.

“Crna Gora ima sjajnu budućnost i prestići će mnoge zemlje ukoliko se njena Vlada, premijer i političke partije opredijele za određeni ekonomski model. Crnu Goru vidim kao slobodnu ekonomsku zonu”, ocijenio je koordinator projekta koji analizira ulogu međunarodnih finansijskih institucija u zemljama jugoistočne Evrope i proces evropskih integracija, Krastjo Petkov.

On smatra da će Crna Gora morati da odluči kakvu ulogu želi da ima u Evropskoj uniji.

“Crna Gora će morati da se opredijeli kakvu ekonomiju i investicije želi da ima, odnosno da li će biti zemlja otvorena za investicije iz više ili jedne države”, saopštio je Petkov.

On predlože da Crna Gora izabere neku od zapadnoevropskih zemalja, koja bi joj bila mentor i pogurala njenu integraciju u ekonomski i socijalni prostor Evrope.

Petkov je objasnio da projekat, koji već dvije godine realizuje Italijanski institut za radnička pitanja ISCOS i Sindikat Italiije u saradnji sa Međunarodnom konfederacijom sindikata i Evropskom komisijom, prati proces ekonomskih reformi u zemljama jugoistočne Evrope.

On smatra da je negativan odnos sindikata zemalja jugostočne Evrope prema međunarodnim finansijskim institucijama kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond posljedica loše situacije u kojoj su radnici i njihove asocijacije bile u toku sprovođenja ekonomskih reformi.

Predstavnik crnogorskog Saveza sindikata Zoran Masoničić smatra da su zahtjevi MMF-a često protivurječni, jer sa jedne strane sugerišu smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi, a sa druge, predlažu osnivanje novih.

“Ne postoji univerzalni recept za rješenje tog problema. On se mora rješavati kroz nacionalnu politiku. Pogrešno je prihvatati savjete i sugestije međunarodnih institucija po automatizmu”, kazao je Petkov.

On je zadovoljan stanjem na tržištu rada u Crnoj Gori, s obzirom da je nekadašnji veliki broj nezaposlenih, sada značajno smanjen.

Pored Crne Gore u projektu učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Albanija, Rumunija i Bugarska.

XS
SM
MD
LG