Linkovi

Susreti premijera Koštunice u Briselu imaju za cilj predupređenje jednostranih poteza kada je reč o Kosovu


Jutrošnji sasatanak premijera Košunice i visokog predstavnika EU, Haviera Solane bio je iznimno kratak, znatno kraći nego što je planiran. Na sastanku jedna od ključnih tema- Kosovo:

"Rekao sam premijeru Koštunici da nade polažemo u pregovore koji su u toku. Učinićemo sve kako bi smo na kraju ovog procesa imali rješenje. Rekao sam i to da proces nije beskonačan. Trebao bi se završiti oko 11. decembra, kada bi Generalni sekretar UN trebao da ima izvještaj o tome. Zamolio sam premijera da koliko god je to moguće bude konstruktivan u ovom procesu jer bi smo zaista željeli da imamo aktivno učešće obje strane i na kraju, sporazum koji će svi da prihvate" rekao je visoki predstavnik EU Havijer Solana.

Novinari su zamolili visokog predstavnika za komentar poziva iz Beograda kosovskim Srbima da ne učestvuju na predstojećim izborima na Kosovu:

" Moj je stav da bi bilo bolje da Srbi koji žive na Kosovu učestvuju na izborima. Stav vlade u Beogradu je drugačiji i mi se tu ne slažemo. Poštujem odluku vlade, ali ja smatram da bi bilo bolje da Srbi učestvuju na izborima".

Premijer Koštunica je o najavama kako bi Beograd mogao posegnuti za silom u slučaju jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti rekao kako je riječ o samo jednoj izjavi, izvučenoj iz konteksta i tumačenoj da je Srbija prijetnja stabilnosti.

Ponovio je da Srbija nije prijetnja niti jednoj državi u regionu, dok se, sa druge strane, mogu čuti brojne prjetnje samoj Srbiji. Najave da će, ako Kosovo ne dobije nezavisnost, doći do nemira, prijetnja je ne samo Srbiji, već i stabilnosti regiona.

Ideje o jednostranom proglašenju nezavisnosti, koje čujemo od zvaničnika pojedinih država, predstavljaju takođe prijetnju Srbiji, naglašava premijer Koštunica.

On ponavlja da Srbija nije prijetnja, ali da je zvanični Beograd duboko zabrinut zbog poruka koje su usmjerene protiv Srbije, njenog integriteta i stabilnosti i koje ugrožavaju i samu međunarodnu organizaciju.

"Ako neko misli da će doći do rješenja, narušavajući princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ako misli da zaobiđe Savjet bezbjednosti, to je tada stvarna prijetnja osnovnoj ideji postojanja UN-a", kaže premijer Srbije.

Druga ključna tema današnjih susreta premijera Koštunice, bio je progres Srbije prema zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Solana mu je rekao kako zaključenje Sporazuma zavisi od pune saradnje sa Hagom, te kako evropski stav sada u velikoj mjeri zavisi od novog izvještaja glavne haške tužiteljice, koji će uslijediti nakon njene skore posjete Beogradu. Dodao je i to kako se, s obzirom na posljednje pozitivne izvještaje haških tužitelja, i sada nada sličnom ishodu.

Na saradnju je srpske zvaničnike podsjetio i predsjednik Evropske komisije, Manuel Barroso:

" Mi tražimo od Srbije da ima punu saradnju sa Haškim sudom. To je od velike važnosti".

Premijer Koštinica je ponovio opredjeljenost svoje vlade za punom saradnjom sa Haškim truibunalom, ilustrujući to činjenicom da su se do sada, na ovaj ili onaj način, brojni optuženi našli pred sudom. Slično će nastaviti sa svim preostalim optuženima koji se nalaze na teritoriji Srbije, obećao je predsjednik srpske vlade.

Konačno, najviše interesovanja novinara bude aktuelni pregovori o kosovskom statusu i posebno, nedavne tvrdnje medija o navodim prijedlozima Beograda o podeli Kosova. Na to gost iz Beograda odgovara da je riječ o lažima koje širi albanski dnevnik Koha Ditore u Prištini. On tvrdi da zvaničnici Srbije nikada nisu govorili niti mislili o podeli Kosova. Iz jednostavnog razloga zato što su protiv dijeljenja Srbije, što podrazumjeva, kako kaže, i Kosovo. Iz tog razloga, Srbija je protiv podele Kosova.

XS
SM
MD
LG