Linkovi

Japanski premijer Šinzo Abe podnio ostavku, Taro Aso mogući nasljednik


Japanski premijer Šinzo Abe podnio je ostavku nakog godine koju su obilježili politički porazi i skandali. Ostavka je, kako prenosi novinarka Glasa Amerike Naomi Martig -navodno - njegov pokušaj da spriječi vraćanje japanske vojske iz Avganistana, koja nije angažovana u borbenim operacijama.

Nakon godine koja je japansku vladajući partiju opteretila brojnim finansijskim malverzacijama i skandalima, premijer Šinzo Abe podnio je ostavku.

Na konferenciji za novinare, koju je uživo prenosila TV, Abe je rekao da odlazi zato što vjeruje da je Japanu potreban novi lider u borbi protiv terorizma, lider koga narod podržava i kome vjeruje.

Prošle sedmice, Abe je zaprijetio ostavkom ako parlament ne produži misiju japanskih mornaričkih snaga koja podržava operacije koalicije u Avganistanu još od 2001.

Zakon je omogućio da misija traje do 1. novembra, a opoziciona Demokratska stranka koja ima većinu u gornjem domu skupštine, protivi se produžetku njenog mandata.

Ta misija je, uz reviziju ustava i jačanja globalnog uticaja Zemlje izlazećeg sunca, bila među glavnim Abeovim prioritetima otkako je stupio na dužnost u septembru.

Džef Kingston, direktor azijskih studija na Univerzitetu Temple u Japanu kaže da su Abeove kolege iz Liberalno-demokratske stranke procijenile da bi opozicioni pozivi da podnese ostavku mogli da ugroze misiju u Avganistanu da je odlučio da ostane na funkciji.

"Mislim da su visoki stranački funkcioneri shvatili da postoji mogućnost da se mandat te misije zakonski produži i da je, zarad sporazuma vlasti i opozicije, Abe Morao da ode", kaže Kingston.

Jošinori Suemacu, član opozicije u donjem domu skupštine, kaže da je Abeova ostavka neodgovoran čin jer je prije samo sedmicu odbio da to učini.

"Svak član parlamenta bio je iznenađen. Sramota je da nije saopštio nijedan razlog zbog koga napušta dužnost", kaže Suemacu.

Abe i njegova LDP imali su visoku popularnost na početku mandata, ali je podrška opala zahvaljujući seriji skandala. Prvo je vlada priznala da je bilo malverzacija u penzionim fondovima, a tu objavu su pratile ostavke četvorice ministara umiješanih u malverzacije. Peti je, uoči pokretanja istrage protiv njega, izvršio samoubistvo.

Abe je stranačkim liderima rekao da odmah počnu da traže novog premijera. Japanski mediji taj izbor najavljuju već za 19. septembar predviđajući da će to biti Taro Aso, generalni sekretar LDP-a.

Abe je bio najmlađi premijer u novijoj istoriji Japana, prvi koji je rođen poslije Drugog svjetskog rata. Za vrijeme kratkog mandata popravio je odnose sa Kinom i Južnom Korejom, narušene za vrijeme njegovog prethodnika.

XS
SM
MD
LG