Linkovi

Klimatske promene i pogoršanje vremenskih prilika širom naše planete


Uragan Katrina i ovogodišnji uragani koji su zahvatiili Karibe i Centralu Ameriku podsećaju na ono što mnogi naučnici govore već više od decenije – da opasni vremenski poremećaji postaju sve češći kako se planeta zagreva. Klimatolog Piter Vebster razmatrao je tu temu na nedavno održanom forumu u Vašingtonu.

«Tokom poslednjih stotinu godina temperatura površine mora povećala se za oko pola stepena Celzijusa i došlo je do mnogih promena, uključujući topljenje leda. Broj veoma jakih uragana posebno se povećao od 1900, a još više od 1990, kao što je pokazao uragan Katrina 2005.».

Naoružani visokosofisticiranom satelitskom tehnologijom, novim podacima i mogućnostima korišćenja kompjuterskih modela, Vebster i drugi naučnici procenjuju da bi intenzitet i učestalost uragana mogli da se povećaju. Džefri Halverson je stručnjak za vremenske prilike u Američkoj svemirskoj agenciji.

«Mi smo u eri povećane aktivnosti od 1995. godine. Skoro svaka godina od tada je bila iznad proseka, a to se može očekivati i u narednih deset godina».

Halverson kaže da će porast globalne temperature dodatno uticati na pojačavanje oluja.

«Suše će verovatno biti sve gore, u eri globalnog zagrevanja, kao i iznenadne poplave. Paradoksalno je da će se tokom narednih decenija pojačavati ekstremni uslovi – suša sa jedne i vlaga sa druge strane,» kaže Halverson.

Temperature površine okeana porasle su za oko četvrt stepeni Celzijusovih tokom poslednjih 30 do 35 godina. Naučnici se slažu da su uzroci delom prirodni, ali se ne slažu koliko za to treba kriviti ljudske aktivnosti.

«Ono što čini ovu eru zastrašujućom je izuzetna brzina kojom je temperatura rasla. To bi mogao da bude pokazatelj da su možda ljudi odgovorni,» kaže Džefri Halverson.

Džon Kopenhejver iz Medjunarodnog instituta za ublažavanje prirodnih katastrofa zaključio je da je sa vašingtonskog foruma o vremenskim nepogodama upućen poziv za akciju.

«Imajući u vidu da će biti uragana i da neka od istraživanja ukazuju da bi prirodne nepogode mogle da se javljaju mnogo češće i da budu mnogo snažnijeg intenziteta, to je nešto na šta bi naša civilizacija trebalo da se usredsredi kako bi se pripremila za takve katastrofe», istakao je Kopenhejver.

XS
SM
MD
LG