Linkovi

Svedok Ramo Jolaj: Video sam kako Ramuš Haradinaj ubija policajce


Svedok optužbe Ramo Jolaj izjavio je na sudjenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom da je u martu 1998. video kako Haradinaj u selu Glodjane kod Dečana ubija policajca Miodraga Otovića. Haradinaj, koji je u to vreme bio vodja OVK u okolini Dečana, optužen je za zločine nad Srbima, Albancima i Romima do marta od avgusta 1998.

Svedok Jolaj, koji je bio komšija familije Haradinaj, opisao je da se 24. marta 1998. biciklom vraćao kući, kada je ugledao policajca Otovića koga je poznavao od ranije kako, zajedno sa jednim kolegom ispred kuće Haradinaja, razgovara sa Ramušovim ocem Hilmijem.

"Nisam čuo o čemu su razgovarali... Hilmi je ušao u dvorište, a onda je izašao Ramuš i pucao na Otovića iz automatske puške. Počela je pucnjava i iz drugih kuća. Ja sam se uplašio i počeo da bežim", ispričao je Jolaj, koji je svedočio preko video veze. On je rekao da je video da je policajac koji je bio sa Otovićem uspeo da se zakloni.

Posle ubistva Otovića, u Glodjane su, po svedoku, stigle jake policijske snage, a njihov sukob sa OVK potrajao je ceo dan. Prema optužbi, bio je to prvi veći sukob OVK i policije u okolini Dečana posle kojeg je albanska paravojska pod vodjstvom Haradinaja preuzela kontrolu nad tim područjem progonom i zločinima nad srpskim civilima i Albancima koji su smatrani kolaboracionistima. Zajedno sa Haradinajem, optuženi su i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

XS
SM
MD
LG