Linkovi

Podgorica: Unapređenje stalnog dijaloga Evropska unija - Crna Gora


U Podgorici je danas održan sastanak Unaprijeđenog stalnog dijaloga Evropska unija - Crna Gora, posvećen sektorima pravde, slobode i bezbjednosti. Ocijenjeno je da je Crna Gora na putu pridruživanja EU završila 50 odsto posla. Na sastanku je analizaran ostvareni progres u procesu reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, oblastima kontrole granica, viza, azila i migracija, sprječavanja pranja novca i jačanju kapaciteta Uprave policije. Na sastanku se razmatrao i napredak u borbi protiv organizovanog riminala i terorizma, zaštiti ličnih podataka, međunarodnoj saradnju u toj oblasti, kao i zaštiti ljudskih prava.

Crna Gora želi da se njen pravni okvir u sektoru pravde, slobode i bezbjednosti zaokruži do kraja godine sa evropskim standardima, rekla je danas potpredsjednik Vlade Gordana Đurović. Ona je istakla da je do sada realizovano 50 odsto posla.

"To je impresivan broj zadataka posebno kada se ima u vidu donošenje više od 20 zakonskih akata koji su važni za ovu oblast. Mi želimo da se pravni okvir zaokruži do kraja godine", kazala je Đurović.

Đurović je naglasila da će međunarodne preporuke pomoći Crnoj Gori da pripremi budžet za 2008. i za srednjoročno planiranje budžeta u vezi sa ovim poslovima. Zamjenik šefa Odjeljenja za Crnu Goru Direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Vasilis Maragos ocijenio je da će nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pred Crnom Gorom biti određene obaveze. On je naglasio da će u tom smislu komisija naročitu pažnju posvetiti napretku koji je postignut u borbi protiv korupcije i organizaovanog kriminala.

"Mi ćemo naročitu pažnju posvetiti izvještaju koji nam daje pregled onoga do čega se došlo na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazao je Maragos.

On je najavio da će se posebno razgovarati o tome kako se procesuiraju primjeri korupcije, kakva je statistika i konkretna metodologija koju koristi Crna Gora.

"Mislim da smo na dobrom putu da prioriteti iz evropskog partnerstva zažive u dobroj mjeri. Crna Gora ulazi u aktivnu fazu implementacije", kazao je Maragos.

On je istakao da Evropska komisija "pomno prati postupak donošenja crnogorskog ustava i očekuje da će taj dokument zodovoljiti najviše demokratske standarde".

"Očekujemo da će novi crnogorski ustav biti u skladu sa standardima koji počivaju na političkom i socijalnom konsenzusu. Nadamo se da će i pravosuđe biti pažljivo obrađeno, u pogledu nezavisnosti i efikasnosti’’.

XS
SM
MD
LG