Linkovi

Radikalne islamističke grupe, posebno Al Kaida, i dalje prete SAD


Šest godina poslije terorističkih napada na Njujork i Vašington, zvaničnici Bušove administracije kažu da radikalne islamističke grupe, a posebno Al Kaida, i dalje prete Sjedinjenim Državama. Te procene su se čule i tokom pretresa pred nadležnim senatskim odborom za unutrašnju bezbednost, na Kapitol Hilu.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Majkl Čertof je u obraćanju Senatskom odboru za ponudio sledeću procenu:

"Teroristi i dalje nameravaju da nas napadnu, posebno unutar teritorije SAD – a ako im to ne uspe, onda planiraju napade na američke interese u inostranstvu. Mislim da pokušavaju da istovremeno imaju operativce za napade u inostranstvu, ali se takođe nadaju da će im poći za rukom da radikalizuju određene strukture ovde u zemlji."

Direktor nacionalne obaveštajne zajednice, Majkl Mekonel, kaže da je Al Kaida značajno obnovila kapacitete i pored snažnih američkih nastojanja da slomi tu terorističku organizaciju.

"Činjenica da su imali bezbedno utočište u plemenskim područjima između Avganistana i Pakistana omogućila je da se Al Kaida adaptira i donekle obnovi. Ono što nemaju je neograničen broj regruta spremnih da izvršavaju planirane napade."

Pretres u Senatu održan je svega dva dana pošto je lider Al Kaide, Osama bin Laden, uputio video poruku uoči šeste godišnjice napada na SAD. Direktor Majkl Mekonel rekao je da se snimak još analizira, ali da ne vjeruje da je Bin Laden na taj način slao neku specifičnu poruku svojim sledbenicima.

"Za sada, ne mislimo da je slao neke signale. On je inače objavljivao slične poruke periodično."

Mekonel kaže i da se potraga za Bin Ladenom i njegovom desnom rukom Ajmanom al-Zavahirijem nastavlja i da predstavlja najveći prioritet za SAD. Dodaje da se u toj poteri troše i značajna sredstva.

Direktor Federalnog istražnog biroa Robert Maler rekao je Senatskom odboru da FBI pokušava da spriječi radikalne grupe da regrutuju sledbenike u SAD.

"U SAD postoje osobe koje su podložne toj ekstremističkoj ideologiji i mi činimo sve da ih identifikujemo, a nakon identifikacije – određujemo nivo njihovog prisustva ovde ili u inostranstvu kako bi sprečili zavere."

Direktor FBI kaže da njegova agencija sarađuje sa zajednicom američkih muslimana kako bi se adekvatno odgovorilo na izazov radikalizacije.

XS
SM
MD
LG