Linkovi

Da li je recesija na pomolu u Sjedinjenim Američkim Državama?


Vrednost berzanskih akcija i dalje opada u jeku zabrinutosti za stanje američke privrede koja je suočena sa problemom na tržištu nekretnina. Indeksi na azijskim berzama izgubili su više od dva odsto vrednosti u protekla dva dana dok su indeksi evropskih berzi juče pali na najniži nivo u protkle tri nedelje.

Vrednost akcija na Vol stritu porasla je iako su vrednosti ključnih berzanskih indeksa bili u minusu tokom celog jučerašnjeg dana.

Žan Klod Triše, direktor Evropske centralne banke, rekao je novinarima u Švajcarskoj da tržišta možda previše burno reaguju na ekonomske vesti:

“ Kada se dešavaju zančajne korekcije na tržištima, dolazi i do grozniočavog reagovanja na izvesnim berzama i tada se preteruje u merama korekcije i dolazi do vlikih oscilacija. ”

Na skupu ekonomista u San Francisku prognozirano je smanjenje ekonomskog rasta u SAD zbog problema na tržištu nekretnina i zajmova za kupovinu nekretnina. Elen Hjuz, glavni ekonomista Forda, jednom od vodećih proizvodjača automobila, novi je predsednik Američkog udruženja za korporacijskog poslovanje. Ona kaže da ekonomisti smatraju da rizik od recesije raste.

“Većina kaže da je verovatnoća da će doći do recesije oko 25 do 35 odsto.“

Ima sve više dokaza da problem na tržištu nekretnina usporava ekonomski rast i analitičari su sve sigurniji da će Uprava federalnih rezervi već sledeće nedelje na sastanku u Vašingtonu najaviti smanjenje interesa za kratkoročne zajmove.

Veliku zabrinutost izaziva i činjenica da banke sve češće moraju da zaplene nekretnine jer njihovi kupci -- zbog porasta interesne stope na dobijene zajmove -- više nisu u stanju da bankama plaćaju mesečne otplate. Interesna stopa koju američka Centralna banka naplaćuje bankama za kratkoročne zajmove iznosi sada 5,25 odsto. Stručnjaci predvidjaju da će ona da opadne za barem četvrtinu jednog procenta procenta a možda i pola procenta.

XS
SM
MD
LG