Linkovi

Petar Stipetić: Adem Ademi tražio da se spreče pljačke i paljenja


Na suđenju generalima hrvatske vojske Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženima za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u akciji Medački džep 1993.godine pred zagrebačkim sudom danas je svjedočio penzionisani general hrvatske vojske Petar Stipetić.

U vrijeme akcije Medački džep Stipetić je bio oficir Hrvatske vojske zadužen za vezu sa trupama Ujedinjenih nacija, te kaže kako je od UNPROFORA bio upozoren na zločine hrvatske vojske nad srpskim stanovništvom kao i masovan palež i pljačku njihove imovine, o čmu je informisao Ademija kao i tadašnjeg načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske Janka Bobetka. Prema Stipetićevim riječima general Ademi je bio vrlo ljut zbog ovih vijesti i tražio je da se sa takvim nedoličnim postupcima vojske odmah prestane.

No, general Stipetić napominje kako je očito da je u to vrijeme u hrvatskoj vojsci postojala dupla linija komandovanja; jedna koja je polazila od glavnog štaba i druga koja je polazila od ministarstva odbrane i tadašnjeg ministra Gojka Šuška, a kojoj su isključivo bili podređeni vojna policija i obavještajne službe. Stipetić je takođe rekao kako je unutar hrvatske vojske postojao animozitet između oficira sa vojnim školama koji su došli iz JNA, kao što su on i Ademi, i oficira koji su hrvatskoj vojsci uglavnom pristupili iz emigracije. Stipetić je rekao kako sve indicije pokazuju da su Ademijevea ovlaštenja, iako je nominalno komandovao akcijom, bila praktično svedena na nulu. General Stipetić je takođe rekao da mu je general Bobetko naložio da on potpiše naređenje o povlačenju hrvatske vojske zbog čega je tada bio vrlo neomiljen muđu vojnicima koji su se čak prijetili da će ga likvidirati.

Sutra pred zagrebačkim sudom treba da svjedoči admiral Davor Domazet Lošo, koji je, ako je zaključiti prema ranijim svjedočenjima, na različite načine bio uključen u operaciju i između ostalog direktno naredio granatiranje Korenice. Haški sud koji je je obavio istrage i podigao optužnice protiv Ademija, Norca i Bobetka, koji je u merđuvremenu preminuo, u septembru 2005.godine predmet je ustupio hrvatskom pravosuđu. Ademi se brani sa slobode dok Norac već izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog zločina počinjenih nad više desetaka srpskih civila u Gospiću 1991.godine.

XS
SM
MD
LG