Linkovi

Rajkroft: Karadžić, Mladić i ostali moraju se naći pred Haškim sudom


U Banjaluci je danas boravio i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Rajkroft koji je u odvojenim susretima razgovarao sa pedsjednikom i potpredsjednicima Republike Srpske Milanon Jelićem, Adilom Osmanovićem i Davorom Čordašem.

Predsjednik Jelić saopštio je ambasadoru Rajkroftu da je Sporazum o specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije zasnovan na Dejtonskom sporazumu te da poslovnik o radu Vijeća za saradnju Srbije i RS, potpisan 6. septembra ne sadrži u sebi nikakve zakulisne političke radnje protivne interesima BiH.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Rajkroft izjavio je da reforma policije predstavlja "posljednju šansu za BiH kako bi se izbjegla izolacija". Rajkroft je izrazio nadu da će političari u BiH doći do rješenja prihvatljivog za sve. "To je jedino što još sprečava BiH na putu ka Evropskoj uniji i građane BiH da uživaju u svim progodnostima koje će imati od EU" – istako je Rajkroft .

On je ocijenio netačnim navode iz knjige bivšeg portparola Karle Del Ponte Flores Artman da je Velika Britanija sprječavala hapšenje Radovana Karadžića i dodao da je njegova zemlja opredijeljena za saradnju sa Haškim tribunalom i na političkom i na tehničkom nivou.

"Karadžić, Mladić i ostali moraju se naći pred Haškim sudom i suočiti sa pravdom" - rekao je Rajkroft i pozvao sve odgovorne da urade sve što je moguće kako bi se optuženi za ratne zločine našli u Hagu.

Kada su u pitanju izmjene Ustava BiH Rajkroft smatra da u BiH neće doći do formiranja trećeg entiteta, kao ni do ukidanja RS ili izdvajanja RS iz BiH.

A na prvom radnom sastanku resornih ministara Republike Srpske i Srbije koji je danas održan u Banjaluci dogovorena je buduća saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i prosvjete. Na ovaj način počela je i kokretizacija saradnje RS i Srbije dogovorena 6. septembra na sjednici Vijeća za implementaciju Sporazuma o specijalnim vezama RS i Srbije.

Premijer RS Milorad Dodik, izjavio je nakon sastanka da su toko ovih razgovora “dogovoreni pravci koji treba da obezbede provođenje zaključaka Vijeć za saradnju RS i Srbije”. Prema Dodikovim riječima vlade RS i Srbije zajednički će izgraditi osnovnu školu na Palama, pod nazivom “Srbija”, koja bi trebalo da bude jedna od najmodernije opremljenih škola u RS.

Resorni ministri dogovorili su i konkretizaciju poslova u vezi sa izgrdanjom hidroelektrane “Buk Bijela”, sistema hidroelektrana na Drini, kao i integraciji elektroprivreda RS i Srbije u sferi razvoja i zajedničkog izlaska na tržiste. Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Popović najavio je za slijedeću nedjelju održavanje sastanak direktora ES i ERS na kojem će se donijetio formalna odluka o početku izrade projekta za “Buk Bijelu”.

Govorećo o integraciji elektroprivreda Srbije i RS, Popović je kazao da su te dve elektroprivrede kompatibilne i da mogu koordinisano da deljuju na trećim tržištima i na poslovima održavanja.

XS
SM
MD
LG