Linkovi

Rozmari Dikarlo: Ako ne bude dogovora Ahtisarijev plan najbolje rešenje


Nakon obilaska Beograda i Prištine i prvog sastanka sa pregovaračima u Beču, Trojka kontakt grupe za Kosovo koju čine predstavnici EU, Rusije i Sjedinjenih država uskoro se sastaje u Londonu, u sklopu priprema za nastavak procesa i najavljeni direktni dijalog na marginama zasedanja Generalne skupštine u Njujorku, krajem septembra. Dve strane pripremaju argumente za svoje stavove koji su i dalje prilično udaljeni, ali ima mnogo toga oko čega postoji saglasnost, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo.

Dikarlo: Iskreno se nadamo da ćemo videti još predloga, da će obe strane iskoristiti ovu priliku i pokušati da dođu do kompromisa. To je u svačijem interesu i mislim da to svi znaju. Mi ćemo prihvatiti sve oko čega se zainteresovane strane dogovore, ali je sada na njima da iznesu svoje predloge.

Nakon što su vlasti u Beogradu oštro reagovale na stavove koje je protekle sedmice u vezi sa statusom Kosova saopštio visoki funkcioner Stejt dipartmenta Kurt Voker, zamolili smo Rozmari Dikarlo da nam konkretizuje stav administracije u Vašingtonu.

Dikarlo: Mi učestvujemo u pregovaračkom procesu i mislimo da je ovo vrlo važan period. Ipak, smatramo da ti pregovori nisu neograničeni. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od Kontakt grupe da ga o rezultatima pregovora izvesti 10. decembra. To znači da u narednim mesecima moramo raditi naporno. Od zainteresovanih strana tražimo da budu konstruktivne jer želimo sporazum, pošto je to – kako već rekoh – u svačijem interesu. Ako, međutim, ne bude dogovora – naša pozicija nije promenjena. Saopštili smo 20. jula - zajedno sa partnerima sa kojima smo predlagali rezoluciju UN o Kosovu - da ako strane ne budu mogle da se dogovore, smatramo da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje. Naša pozicija se, dakle, nije promenila.

Dikarlo ponavlja da je plan koji je predložio bivši predsednik Finske i dalje na pregovaračkom stolu.

Dikarlo: Kažem da - ako ne bude sporazuma - to je plan koji ostaje na stolu. Dve strane će sada diskutovati o različitim aspektima međusobnih odnosa, mogućim ishodima ovog procesa i – u tom slučaju – Ahtisarijev plan je i dalje na stolu.

Imajući u vidu rusko protivljenje ideji nadgledane nezavisnosti za Kosovo – Rozmari Dikarlo kaže da u narenim mesecima ne isključuje približavanje stavova Vašingtona, Brisela i Moskve.

Dikarlo: Trojka radi veoma drobro. Sva tri ambasadora – Išinger,Vizner i Bocan-Harčenko izuzetno poznaju region i ključne igrače. Uz to, sva trojica su odlučna da pronađu rešenje ovog spora. Odgovor se mora naći i to nije samo naš stav. Evropljani su to takođe vrlo jasno saopštili. Mora se naći rešenje da bi se obezbedila dugoročna stabilnost na Balkanu. Uostalom, i generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, ocenio je da status quo nije održiv.

Kosovo je, kaže Rozmari Dikarlo, pitanje koje je primarno u nadležnosti Evrope. Na pitanje da li je brinu disonantni stavovi država unutar EU, Dikarlo kaže:

Dikarlo: To je pitanje evropske bezbednosti i važno je da se reši tako što će Evropa igrati ključnu ulogu. Znamo da su u toku ozbiljne diskusije i da je ovo pitanje, baš kao i pitanje integracije celog Zapadnog Balkana – vrlo važno za EU. Vrlo je važno da Evropa bude jedinstvena i da vodi računa o bezbednosti u regionu. Mi smo tu da podržimo njene napore.

XS
SM
MD
LG