Linkovi

U Moskvi nedavno otvorena obimna izložba američke umetnosti


Izložba je rezultat saradnje američkih muzeja i kompanija koje su bile pokrovitelji, kao i američkog Državnog sekretarijata i ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Puškinov muzej umetnosti u Moskvi je domaćin najveće i najobuhvatnie izložbe američke umetnosti koja je ikada održana u Rusiji. Pod naslovom «Umetnost u Americi: 300 godina inovacije», izložbom se obeležava i dve stotine godina diplomatskih odnosa Rusije i Sjedinjenih Država. Na zvaničnom otvaranju, direktor ruske Agencije za kulturu i kinematografiju, Mihail Švidkoj, rekao je da će posetioci izložbe bolje razumeti dubinu američke umetnosti.

«Mnogo govorimo o američkoj umetnosti i kritikujemo je, a ne shvatamo da to što kritikujemo nije američka nego univerzalna, kosmopolitska umetnost za mase – umetnost potrošačke civilizacije. Ali postoji i američka umetnost, koja odražava nabrekle duhovne vrhunce velike nacije», rekao je Švidkoj.

Portret Džordža Vašingtona, komandanta američkih revolucionarnih snaga i prvog predsednika Sjedinjenih Država, autora Čarlsa Vilsona Pila, izložen je pored portreta neimenovane devojke koji je Emi Filips naslikala 1835. Prizori iz američke istorije – istraživač, pionir i nacionalni junak Denijel Bun, koji predvodi doseljenike u današnjoj državi Kentaki ili kauboji koji krote Divlji zapad, pomešani su sa američkim pejsažima – veličanstvenom planinom Sijera Nevada, obalom Atlantika ili snopovima kukuruza na Srednjem zapadu i urbanim prizorima iz San Franciska u 19. stoleću. Predstavljena je i etnička i rasna raznolikost Amerike – belci, crnci, crveni i žuti. Direktor Puškinovog muzeja, Irina Antonova, ističe sveobuhvatnost izložbe.


«Predstavljena nam je doslovna panorama američke umetnosti koja pokriva tri stotine godina. Treba reći da izložba ima i poučnu dimenziju, jer pokriva umetnost od prvih dana na tlu Sjedinjenih Država, sve do našeg vremena», kaže Antonova.

Izložena su i multimedijalna platna nastala ove godine, na kojima je predstavljeno nasleđe američkog rasizma. Ta tema je prisutna i na drugim platnima, na slici Džoa Džonsa iz 1933, na kojoj je prikazano linčovanje Kju Kluks Klana pod naslovom «Bela pravda» i slici pod naslovom «Roblje» Tomasa Harta Bentona. To je četvrto delo u Hartovoj petodelnoj seriji pod naslovom «Američka epopeja». Jedinstveni američki doprinos umetnosti, apstraktni ekspresionizam, pojavio se posle drugog svetskog rata. Američki filmski glumac Denis Hoper, koji je prisustvovao otvaranju izložbe u Moskvi, rekao je da se ta umetnička forma pojavila tokom Hladnog rata, kada Rusija i Sjedinjene Države nisu delile kulturne uticaje. Hoper je, međutim, zapazio da Džekson Polok i drugi apstraktni ekspresionisti duguju za svoje nadahnuće doseljenicima iz Rusije.

«Džekson Polok je prva osoba koja je skinula platno sa štafelaja, stavila ga na pod i slikala uz pomoć gravitacije. To su veoma važne stvari, za koje je zaslužan i Gorki, čiji su preci došli iz Rusije», rekao je Hoper.

Na izložbi je i «Zlatno mrka slika» Aršila Gorkog. Njegov postimpresionistički rad je u suprotnosti sa pop artom Roja Lihtenstajna ili kolorističkim realizmom Džordžije O’Kifi.
Sve u svemu, na izložbi je predstavljeno stotinak dela američke umetnosti, koja će moći da se vide u Puškinovom muzeju u Moskvi do 9. idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG