Linkovi

Novi uređaj za testiranje prisustva olova u dečijim igračkama


Veliki američki proizdođač igračaka Fišer Prajs, nedavno je povukao iz prodaje 10 miliona dečijih igračaka jer je u njima otkriveno prisustvo otrovnog metala olova. Takođe su povučene igračke sa malim magnetima.

Olovo je otrovan metal koji se po unošenju u organizam taloži u nervnom sistemu, posebno kod dece, izazivajući teškoće u učenju i nizak koeficijent inteligencije. Igračke koje je firma Fišer Prajs povukla iz prodaje bile su proizvedene u Kini, a prisustvo olova otkriveno je u bojama kojima su prefarbane. Kako mala deca često stavljaju igračke u usta, opiljci od boje, a sa njima i olovo, mogu da prodru u organizam. Zabrinuti roditelji sada mogu lako da provere da li igračke njihove dece sadrže olovo. U jednoj od takvih laboratorija, Termo sajentifik sumnjive igračke ozračuju se iks zracima. Posle nekoliko sekundi, na ekranu kompjutera moguće je očitati njihov sastav. Stručnjak te kompanije, Bil Radošević, upravo je analizirao jednu igračku:

”Oko 6 hiljada delova prema milion cinka, nešto malo bakra - sve je to verovatno u sastavu boje. Ali olova nema ni malo.“

Bil Radošević pokazuje posetiocima druge igračke u kojima je otkriveno olovo. To su uglavnom šareni plastični prstenovi sa kakvim se igraju bebe, nakit za devojčice, jednostavna plastična disaljka za ronjenje... sve predmeti koje deca često stavljaju u usta. Radošević kaže da svi sadrže više od 0,00006 delova olova, što je najviša granica za robu široke potrošnje koja se prodaje u Americi.

Uređaj za testiranje izgleda kao svemirski pištolj iz nekog naučnofantastičnog filma i košta čak 30 hiljada dolara. Vlasnik prodavnice igračaka Plej meters, Majkl Zigenhagen, kaže da je to preskupo za firme kao što je njegova.

”Mislim da je to van naših mogućnosti. Čak mislim da ni veliki uvoznici ne bi trebalo da imaju laboratorije za testiranje. To je isključivo odgovornost proizvođača.“

Ali način na koji se igračke proizvode u Kini je komplikovan, sa raznim firmama koje proizvode njihove razne delove. Rejčel Vajntrub, iz Američke federacije potrošača, kaže da uvoznici previše veruju proizvođačima sa kojima imaju ugovore. Njena grupa lobira u Kongresu za donošenje zakona kojim bi se od velikih uvoznika tražilo da proveravaju sastav igračaka, čak i pre sastavljanja u Kini.

”Da je ranije traženo da se bezbednost boja proverava pre nego što se ona nanese na proizvod, ova ogromna šteta bila bi sprečena.“

Vajntrub kaže da naknadno povlačenje proizvoda iz prodaje nije efikasno rešenje, jer je nemoguće prikupiti sve prodate opasne proizvode, što znači da bar neki dospevaju do dece, zajedno sa opasnom bojom.

XS
SM
MD
LG