Linkovi

Stanovništvo SAD se uvećava za 50 odsto u narednih pola veka


Prema jednoj novoj studiji, stanovništvo Sjedinjenih Država će se uvećati za preko 50 odsto u narednih pola veka, dok će imigranti činiti više od polovine tog uvećanja. Nezavisni Centar za proučavanje imigracije, koji je izradio ovu studiju, nedavno je održao skup posvećen pitanjima rasta populacije.

U studiji se navodi da se preko dva i po miliona novih stanovnika doseljava u SAD svake godine, ko rezultat legalne, kao i ilegalne imigracije, i to većinom iz latinoameričkih zemalja. Jedan od nalaza studije je da će se stanovništvo SAD uvećati sa sadašnjih 301 na 468 miliona do 2060. godine i da će se to dramatično odraziti na radnu snagu, penzionersku populaciju, urbani rast kao i prirodnu sredinu. Glavni autor studije, Sitiven Kamarota, pokušao je da objasni šta bi značilo 167 miliona novih stanovniika i njihovih potomaka.

“Povećanje stanovništva za 167 miliona u naredne 53 godine je otprilike jednako sadašnjoj populaciji Velike Britanije, Španije i Francuske. 105 miliona imigranata u okviru tog broja ravno je 13-strukom stanovništvu Njujorka.”

Kamarota, medjutim, ukazuje da njegove projekcije ne uzimaju u obzir eventualni porast imigracije.

“Neto imigracija se uvećava već pet decenija za redom. Ako se taj trend nastavi, naše stanovništvo će se uvećati i za više od 105 miliona imigranata, koliko iznosi sadašnja prognoza. Treba takodje podvući da će većinu od tih 105 miliona činiti legalni imigranti.”

Mnogi učesnici skupa se nisu složili sa mišljenjem da će milioni novih imigranata imati negativan uticaj na američko društvo. Ben Votenberg je iz konzervativnog instituta “Amerikan Enterprajz”.

“U Americi je oduvek postojalo anti-imigrantsko raspoloženje. Pre stotinu godina govorilo se da su Jevreji prljavi, da su neznalice i da imaju užasan akcenat. Medjutim, njihova deca i unuci dobijali su Nobelove nagrade i oblikovali globalnu kulturu. Za svaku imigranstku grupu možete da utvrdite da je na početku bila izložena mržnji,” kaže Votenberg.

Glavni autor studije, Stiven Kamarota, smatra da rast populacije može da dovede do pada kvaliteta života u SAD, ali da to ne bi moralo da se desi. On takodje ukazuje da bi porast populacije mogao da doprinese i poboljšanju prilika za biznis. Ono što je potrebno, naglašava Kamarota, je da Amerika usvoji jasnu poilitiku o imigraciji i rastu populacije.

XS
SM
MD
LG