Linkovi

Vašington: General Dejvid Petreus predvidja povlačenje 30.000 vojnika iz Iraka


Komandant američkih snaga u Iraku Dejvid Petreus najavio je povlačenje oko 30.000 američkih vojnika iz Iraka do polovine 2008, ali i istakao da bi "prereno povlačenje" snaga SAD ipak bilo "katastrofalno".

Petreus je u Kongresu SAD izjavio da su ciljevi strategije slanja vojnog pojačanja u Irak "postignuti" i da bi prvo povlačenje vojnika moglo da se planira decembru ove godine.

"Ciljevi vojnog pojačanja su uveliko postignuti", rekao je Petreus, koji je na početku svog obraćanja pred odborima u oba doma američkog Kongresa morao je da sačeka nekoliko minuta, pošto ozvučenje nije radilo.

Bićemo u stanju da smanjimo broj naših snaga do idućeg leta na broj vojnika koji je bio u Iraku pre slanja dodatnog pojačanja, bez opasnosti da ćemo ugroziti stepen bezbednosti koji smo teško postigli, rekao je američki general. On je rekao da se "generalno može konstatovati da je došlo do poboljšanja bezbednosne situacije u Iraku".

Komandant američkih snaga je ocenio da bi bilo "prerano da se sada predlaže tempo povlačenja američkih vojnika", ali da bi povlačenje oko 4.000 pripadnika američkih snaga bilo moguće početkom decembra ove godine. General Petreus, kojem se u Vašingtonu pridružio američki ambasador u Iraku Rajan Kroker, takodje je rekao da Iran preko šiitskih ekstremista vodi rat protiv iračke države i medjunarodnih snaga u toj zemlji.

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora, demokrata Tom Lentos, zamerio je Petreusu zbog toga što je dopustio da drugi utiču na procenu koju je danas izneo.

“Administracija vas je poslala da ubedite članove dva kongresna odbora - za spoljnu politiku i oružane snage – da nam je pobeda na dohvat ruke.

Podršku je dobio u stavovima republikanskih zakonodavaca. Među njima je i Iliena Ros Lehtinen.

“Imam toliko poverenja u vojsku i njene lidere da jednostavno ne verujem da bi saopštavali neistinu da bi zaštitili bilo čije političke interese.”

I general Petreus je rekao da niko – ni u Pentagonu, ni u Kongresu, ni u Beloj kući nije redigovao njegov izveštaj, ali poslednje istraživanje TV mreže ABC i Vašington Posta, ukazuje da svega 39 odsto Amerikanaca veruje da će Petreus verodostojno predstaviti prilike u Iraku, dok većina smatra da će pokušati da situaciju predstavi boljom nego što ona jeste. Prema istoj anketi - 47 odsto Iračana favorizuje momentalno povlačenje američkih trupa, svega četvrtina ispitanih smatra da se bezbednost poboljšala, a više od 65 odsto anketiranih veruje da je slanje američkih pojačanja ove godine situaciju zapravo pogoršalo.

Američki predsednik Džordž Buš će se povodom situacije u Iraku naciji obratiti kasnije ove nedelje. SAD su pre slanja pojačanja u Irak u toj zemlji imale oko 130.000 vojnika, dok danas ta broj iznosi 168.000. Cilj povećanja broja američkih vojnika bilo je stvaranje bezbednosnih uslova koji bi omogucili iračkom rukovodstvu da se pozabavi pitanjima nacionalnog pomirenja.

Ispred prostorija u kojima je general Petreus podnosio svoj izveštaj u američkog Kongresu, policija je uhapsila nekolicinu antiratnih aktivista. Oni su pokušali da se obrate generalu i zatraže od njega da "kaže istinu" pred komisijama.

Irak za postepeno povlačenje SAD, ali uz saglasnost Bagdada

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_soldiers_iraq_campaign_7sep07_eng_1951.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Irak bi bio zadovoljan sa postepenim povalačenjem američkih vojnika iz zemlje, ako ti planovi prethodno budu razmotreni sa vlastima u Bagdadu, rekao je večeras portparol iračke vlade Ali al-Dabag.

"Mislim da ne bi bilo problema sa postepenim povlačenjem o kojem bude postojao dogovor sa Iračanima", rekao je portparol, reagujući na izveštaj komandanta američkih snaga Iraku Dejvida Pereusa, koji predvidja povlačenje oko 30.000 američkih vojnika iz Iraka do polovine 2008. godine.

Al-Dabag se, medjutim, složio sa ocenom američkog generala da "naglo povlačenje iz Iraka" nije ni u čijem ineteresu.

XS
SM
MD
LG