Linkovi

Podgorica: Da li je gro novca iz Rusije već opran u Crnoj Gori?


Predstavnici crnogorske Uprave za sprječavanje pranja novca i ruske finansijske obavještajne službe potpisali su protekle sedmice Sporazum koji će, kako očekuju, podstaći dosadašnju saradnju i protok podataka kako bi se spriječilo pranje novca i fanansiranje terorizma na relaciji Rusija-Crna Gora.

Sporazum o saradnji u cilju bržeg protoka finansijskih obavještajnih podataka i efikasnijeg okončavanja postupaka iz nadležnosti dvije službe, kao i prateće ugovore, potpisali direktori tih institucija Predrag Mirović i Viktor Zubkov.

Tek što se stišala bura u vezi sa nemuštim saopštenjem Uprave za pranje novca o finansijskim transakcijama bivšeg premijera Đukanovića, na dnevni red su došli Rusi, za koje mnogi sumnjaju da u Crnu Goru unose milionske iznose sumnjivog novca. Što se crnogorsko-ruske saradnje tiče, čulo se, crnogorska USPN je Rusiji uputila 17 zahtjeva, koji se odnose na 31 građanina i devet kompanija.

»Dobar dio se odnosi na promet nekretnina i dolazak kapitala za tu namjenu i neke ostale anomalije tokom privrednog poslovanja tih lica«, saopštio je Mitrović na konferenciji za novinare.

Ruska finansijska obavještajna služba proslijedila je šest zahtjeva USPN koji se odnose na deset pravnih lica i osam građana.

’’Ne mogu da kažem na šta se odnosi provjere jer je to bankarska tajna i istraga je u toku. Sve finansijske obavještajne službe nemaju pravo da saopštavaju te podatke dok se ne donese presuda suda’’, dodao je on.

Zubkov nije mogao da se »sjeti« da li se koja provjera odnosi na crnogorske građane, dok je Mitrović naveo da se od zahtjeva koje je podnijela crnogorska uprava za sada 29 odnosi na ruske državljanje.

U Rusiji ima sve više porodica koji imaju veliki kapital koji je »časno zarađen novac«, a građani imaju pravo da kupuju nekretnine u zemlji i inostaranstvu, pojasnio je Zubkov.

’’Imam informaciju da naši građani kupuju neke nekretnine u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a naš cilj je da spriječimo da prljav novac ne dolazi u Crnu Goru’’, rekao je Zubkov.

On je dodao da Rusi nemaju namjeru da smetaju biznisu i poslovanju, ali da žele da spriječe plasiranje prljavog novca na teritoriju Crne Gore. On je rekao da građanin Rusije, prilikom izlaska iz zemlje, ima pravo da iznese pet hiljada dolara. Time nije objasnio otkud hiljade Rusa koji sa torbama punim novca dolaze u Crnu Goru i za milionske iznose kupuju nekretnine.

Zubkov je ocijenio da predstavnici dvije zemlje shvataju ozbiljnost prijetnje koju predstavlja legalizacija prihoda stečenih kriminalnim putem za bezbjednost država i društva. On je kazao da finasijske službe dvije zemlje redovno razmjenjuju službene zahtjeve u vezi sa finansijskim operacijama i odgovore na njih.

’’Mislim da će potpisivanje sporazuma između nas biti dodatni stimulans koji će obezbijediti našoj saradnji još veću dinamiku’’«, ocijenio je Zubkov.

Mitrović je rekao da je crnogorska Uprava potpisala do sada deset sličnih sporazuma, kao i da je dosadašnja saradnja sa ruskom službom bila dobra.

’’Zaključlili smo da treba nastaviti još boljim tempom’’«, rekao je Mitrović.

Crna Gora i Rusija treba da uspostave institucionalnu saradnju i da razmjenjuju iskustava u prevenciji i sprečavanju korupcije i organizovanog kriminala, kroz program razmjene eksperata u oblasti sprječavanja pranja novca.

Zubkov je kazao da je detaljno informisan o radu crnogorske Uprave za sprječavanje pranja novca i podršci koju ta institucija ima od Ministarstva finansija, a dosadašnju saradnju i komunikaciju sa Crnom Gorom ocijenio veoma uspješnom. Hoće li tako biti i ubuduće ili je gro novca iz Rusije već opran u Crnoj Gori, valjda će jednom postati jasno.

XS
SM
MD
LG