Linkovi

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak u Briselu


U sedištu evropskih institucija je najavljeno - prvog radnog dana naredne sedmice očekuju posetu visokog predstavnika za BiH, Miroslava Lajčaka, sa kojim će evropski zvaničnici razgovarati o poslednjem pokušaju da se provedu reforme policije.

Tako je za poneđeljak planiran susret sa evropskim komesarom za proširenje, Oli Renom, kao i sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom, zvaničnicima koji su do sada više puta upozoravali politčke lidere u BiH da bez političkog konsenzusa o reformi policije nije realno razmišljati o bilo kakvom napretku u procesu integracije sa Evropskom unijom. Sadašnje stanje, upozorava se u Briselu pred sastanak sa Lajčakom, vodi zemlju u izolaciju i gasi joj perspektive integrisanja u zajednički evropski prostor.

Ukazuje se da iz BiH do Brisela ne dopiru jasne poruke o tome šta zaista žele tamošnji politički lideri, jer njihovi konkretni potezi se razlikuju od više puta iskazane želje za što skorijem suštinskom približavanju evropskim institucijama. U svakom slučaju, očekuje se da će Miroslav Lajčak iz Brisela nazad u Sarajevo poneti vrlo ozbiljna upozorenja najviših evropskih zvaničnika, a za sebe još jednu potvrdu pune evropske podrške u nastojanju da BiH, što postaje sve očiglednije, i protiv volje njenih političkih lidera, približi Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG