Linkovi

U sukobu u Pakistanu u oblasti Šaval ubijeno deset talibana


U sukobu pakistanskih snaga bezbjednosti i talibanskih pobunjenika ubijeno je deset talibana, a ranjeno sedam vojnika, saopštio je portparol vojske. Pobunjenici su jutros napali vojni konvoj u oblasti Šaval, blizu granice sa Avganistanom, 70 kilometara jugozapadno od Miranšaha, glavnog grada Severnog Vaziristana, uporišta Al Kaide i talibana.

"Pobunjenici su pokušali da napadnu naš konvoj i naše snage su reagovale", rekao je general-major Vahid Aršad.

Funkcioneri obaveštajne službe u Severnom Vaziristanu rekli su da su talibani tokom okršaja uspeli da zarobe oko 35 vojnika, ali Aršad je izjavio da o tome nema nikave informacije. Veliki broj pripadnika Al Kaide i talibanskih pobunjenika kriju se u pograničnim područjima s pakistanske strane granice otkad su koalicine snage, na čelu sa SAD, 2001. godine svrgnule talibansku vladu u Avganistanu.

Poginula dvojica britanskih vojnika u Avganistanu

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da su dva njihova vojnika poginula, a dva teško ranjena u južnoj avganistanskoj provinciji Helmand. Vojnici su učestvovali u operaciji protiv talibana kada je njihova patrola napadnuta.

"Talibani su imali žrtava", navedeno je u saopštenju ministarstva, u kome nijesu navedeni drugi detalji.

U Avganistanu je u poslednjih 19 meseci ubijeno više od sedam hiljada ljudi, što čini taj period "najkrvavijim" od svrgavanja talibanskog režima međunarodnom vojnom intervencijom 2001. godine.

XS
SM
MD
LG