Linkovi

General Dejvid Petreus podnosi izveštaj o situaciji u Iraku, zakonodavci već otvorili raspravu


Komandant američkih snaga u Iraku će za nekoliko sati predati dugo očekivani izveštaj o efikasnosti strategije slanja vojnog pojačanja u Irak ranije ove godine. Zakonodavci pak, ne čekajući taj izveštaj, već živo raspravljaju o bezbednosnoj situaciji u Iraku i njenom uticaju na politička očekivanja od iračke vlade.

Već mesecima, predsednik Buš odbija da komentariše moguće smanjenje američkog vojnog prisustva u Iraku, rekavši da će čekati izveštaj generala Dejvida Petreusa o bezbednosnoj sitauciji u Iraku, nakon što je u Irak ranije ove godine poslato pojačanje. On je takodje zatražio od američkog naroda da zadrži sud o tome sve dok general ne saopšti svoju procenu. Sada je došao trenutak i za to. Očekuje se da Peterus navede stvarna poboljšanja na bezbednosnom planu u ključnim iračkim oblastima. Republikanski senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline kaže da predsednikova strategija funkcioniše:

”Mislim da ova strategija nepobitno deluje u praksi. Bezbednost je bolja u Iraku no što je to bio slučaj ranije. Pokrajina Anbar je ponovo u našim rukama. Al Kaida je u begu. Istina je, veoma sam zadovoljan rezultatima povećanja trupa. Vidinmo i pomirenje lokalnih političara. Ljudi u Iraku su siti rata. Uveren sam da će vrlo brzo političari u Bagdadu ostvariti veliko pomirenje.“

Senator Grejem je to izjavio u emisiji TV mreže FOX. Medjutim, taj optimizam ne deli njegov demokratski kolega, senator Edvard Kenedi iz Masačusetsa. Gostujući u programu mreže CBS Kenedi je izneo argument da je sveobuhvatna bezbednosna situacija u Iraku i dalje sumorna:

”Danas imamo haos i verujem obavezu bez ograničenja u Iraku što je politika ove administracija. A to će značiti haos i sutra i ubuduće. Najbolja prilika da se učini nešto povodom tog haosa je obezbediti da Iračani stanu u odbranu svoje zmelje. A jedini način da oni to učine je da počnemo sa povlačenjem američkih trupa.“

Primarni cilj povećanja broja američkih trupa u Iraku bilo je stvaranje bezbednosnih uslova koji bi omogućili iračkom rukovodstvu da se pozabavi teškim pitanjima nacionalnog pomirenja. Mejdutim, mnogi u Vašingtonu, uključujući neke članove Bušove administracije, izrazili su razočaranost očiglednim političkim zastojem i propustom iračkih lidera da stanu u kraj sektaškim podelama. U programu mreže CNN irački savetnik za nacionalnu bezbendost Movafak Al Rubai zatražio je strpljenje, kad je reč o političkim ciljevima kao i sposobnosti Iraka da se brani.

”Ne verujem da bi trebalo da se vežemo za dan ili mesec i kažemo do tog meseca trebalo bi da smo u stanju da se oslonimo na sebe same. Zbilja ozbiljno radimo da bi došli u fazu samoodrživosti.“

Generalu Petreusu će se, tokom svedočenja pred odborima u oba doma Kongresa, pridružiti američki ambasador u Iraku Rajan Kroker. Predsednik Buš će o situaciji u Iraku naciji govoriti kasnije ove nedelje.

XS
SM
MD
LG