Linkovi

Lideri 21 države APEK-a okončali dvodnevni samit u Sidneju


Lideri 21 države koje okuplja Azijsko-pacifički forum za ekonomsku saradnju okončali su dvodnevni samit u Sidneju pozivom da se što pre dođe do sporazuma o slobodnoj trgovini na globalnom nivou.

Lideri 21 države APEK-a obećali su na samitu u Sidneju da će obnoviti pregovore koji su pod okriljem Svetske trgovinske organizacije počeli u Dohi. U zaključcima se navodi da je napredak u tim pregovorima preko potreban. Domaćin samita, australijski premijer Džon Hauard obećao je odlučnost i fleksibilnos članica Foruma za pregovaračkim stolom.

"Dogovorili smo se i u deklaraciji nakon samita izrazili snažnu podršku nastavku pregovora započetih u Dohi, uz apel svim zainteresovanim da učine sve da se dođe do sporazuma. Naglasili smo da su poljoprivredni i industrijski proizvodi dva prioriteta."

Pregovori o slobodnoj trgovini zastali su upravo zbog nesporazuma u vezi sa uklanjanjem barijera za promet poljoprivrednih i industrijskih proizvoda, ali je sporan i sektor usluga. Među članicama APEK-a obavi se gotovo pola ukupne svetske trgovinske razmene. Premijer Hauard kaže da su se lidri APEK-a dogovorili da traže način da unaprede i trgovinsku razmenu među članicama Foruma.

"Među ključnim elementima zajedničkog saopštenja lidera APEK-a je podrška planu jačanja regionalne ekonomske integracije, uključujući oslobađanje trgovine u Azisjko-pacifičkoj regiji, unapređenje poslovnog ambijenta i niza mera među kojima je i bezbednost ljudi od terorizma, pandemija, zagađenja hrane, prirodnih nepogoda i nedostatka energenata."

Ipak, premijer Hauard kao najvažniji zaključak ističe Sidnejsku deklaraciju o klimatskim promenama.

"Bio je ovo uspešan samit i najvažniji dokument koji smo usvojili je Sidnejsku deklaraciju o klimatskim promenama. U njoj su sažete aspiracije sveta da umanji emisiju štetnih gasova u atmosferu, uz određivanje specifičnih ciljeva i kad je u pitanju energetski intenzitet i zeleni omotač na teritoriji članica APEK-a."

Deklaracijom su članice Foruma pozvane da same odrede neobavezujuće ciljeve u kontekstu smanjenja atmosferskog zagađenja koje je – kako se veruje – glavni uzročnik globalnog otopljavanja. Organizacije koje se zalažu za zdraviju životnu sredinu ocenile su da Deklaracija ne ide dovoljno daleko i pozvale su APEK da utvrdi jasne i čvrste obavezujuće ciljeve za smanjenje zagašenja atmosfere.

XS
SM
MD
LG