Linkovi

Tehnologija, novi vid borbe protiv vožnje u pijanom stanju


Američki Sekretarijat za saobraćaj bori se protiv vozača koji piju, a pre svega onih kojima se to dogodilo više puta, s namerom da učini američke puteve bezbednijim. Veliku ulogu u toj borbi, a možda i rešenje problema predstavlja jedna tehnologija koja je već u upotrebi.

Pijani vozači ubijaju. Stoga su američki zvaničnici, da bi učinili nešto povodom toga, pokrenuli medijsku kampanju i uveli strožije kontrole. Nacionalni administrator za bezbednost puteva Nikol Nejson nedavno je o kampanji govorila pred predstavnicima organizacija koje se zalažu za bezbednu vožnju i zvaničnicima policije.

"Mi tokom poslednje decenije nismo napravili nikakav napredak. I dalje zbog vožnje u pijanom stanju gubimo 13 hiljada ljudi svake godine", rekla je Nejson.

Upravo zato američki zvaničnici i nevladine organizacije koje se zalažu za bezbednu vožnju pozivaju na upotrebu dokazane tehnologije, kao što je uređaj za blokadu paljenja. Evo kako oni funkcionišu. Kada je uređaj instaliran, vozač mora da dune u njega pre paljenja svog vozila. Ukoliko je vozač trezan, sve je OK, ali ukoliko je pio, automobil neće upaliti, a podatak o pokušaju biće sačuvan za vlasti. Čak Harli je u organizaciji «Majke protiv vožnje u pijanom stanju».

"Glavni razlog zbog koga pijani vozači nastvaljauu da piju i voze jeste zato što mogu, a blokade su vrlo uspešne u sprečavanju toga", kaže on.

Pre dve godine, Novi Meksiko je postao prva država u Amerikic koja je uvela blokadu paljenja vozačima posle prvog prekršaja.

"U Novom Meksiku je za tri godine broj nesreća izazvanih alkoholom opao za 28 odsto", kaže Čak Harli.

Pretnja hapšenjem i kaznom oduvek je bila primarana taktika za borbu protiv pijanih vozača. Sada federalni zvaničnici računaju i na širu upotrebu ovih uređaja za blokadu paljenja, kako bi one koji piju - držali podalje od puteva.

XS
SM
MD
LG