Linkovi

Turistički obilazak jedne od najopasnijih četvrti u Čikagu


Spisku autobuskih turističkih tura u Čikagu nedavno je dodata još jedna - obilazak jedne od najopasnijih četvrti u tom gradu. Geto autobuska tura znatiželjne turiste vodi da iz prve ruke vide kako je to živeti u siromašnom, uglavnom crnačkom naselju.

Turisti u Čikagu sada su dobili novu – da kažemo - atrakciju. Umesto obilaska čuvenih čikaških spomenika i značajnih mesta, oni sada mogu izbliza videti jedan od najproblematičnijih delova tog grada. Po ceni od 20 dolara po osobi, turisti sada mogu, u žutom školskom autobusu, da putuju kroz najopasnije delove ne samo ovog grada, nego - po opštoj oceni - i Sjedinjenih Država uopšte.

“Kad sam ja doselila ovamo, trava je bila uredno pokošena, i nisi smeo da staneš na zelenu površinu. Nekada davno, iako siromašno, sve je bilo dobro održavano“, kaže gospodja Turner.

Ona je jedan od najglasnijih kritičara takozvanog Plana Transformacije, kojim čikaške vlasti i stambena komisija žele da sruše ranije izgradjene nebodere za siromašne slojeve stanovništva i zamene ih kućama za takozvanu srednju klasu. To bi praktično značilo da sadašnji stanovnici ostaju bez krova nad glavom.

Bjuti Tarner želi da turistima pokaže priču koja je drugačija od stereotipa o nasilju, bandama i stanovnicima koji spavaju u kadama da bi se zaštitili od metaka iz uličnih obračuna. Taj je kraj, tvrdi gospodja Tarner, bio kao svako drugo naselje, sa uredjenim vrtovima i decom koja su se igrala u parkovima.

Jedini ozbiljan problem bio je opšte siromaštvo, dodaje ona i upozorava da će taj problem biti i veći ako čikaška stambena uprava sprovede svoj plan i istera sadašnje stanovnike.

Kerol Valas, kaže da je tužno to što rade loklane vlasti, jer zna da mnogi od žitelja ovog kvarta ne mogu platiti stanarine po tržišnim cenama. Jeftini stanovi su jedino što oni imaju, što mogu priuštiti. I njena je majka bila ovde, a i ona već dugo tu živi. To je bila dobra stvar za ljude koji ostanu invalidi, koji više ne mogu da rade ili imaju decu. Ovo je bilo pristojno mesto za život, seća se Kerol Valas.

Bjuti Tarner kaže da se nada da će oni koji prodju kroz ovaj kraj - pa makar i turistički - uvideti da će plan čikaške stambene uprave izazvati isuviše problema za isuviše mnogo siromašnih stanovnika ovog grada.

Dobro je da vidite ovo - kad ove zgrade budu srušene, gde će ovi ljudi, šta se dešava s njima, s njihovim moralom. Nekada je to bila normalna zajednica ljudi, deca su preskala konopac, igrala košarku i bilo nam je dobro, seća se Bjuti Tarner dok vodi turiste kroz čikaški geto.

XS
SM
MD
LG