Linkovi

Federalni agenti sproveli niz racija u američkim kompanijama


Agencije američke vlade proteklih meseci su udvostručile napore za primenu postojećih imigracionih zakona i onemogućavanje prakse zapošljavanja ilegalnih imigranata. Ta kampanja je pokrenuta iako su nastojanja da se usvoji imigraciona reforma doživela neuspeh u Kongresu, ranije ove godine. Ipak, nova oštrija politika nailazi na malo odobravanja, čak i kod onih koji zastupaju tvrdu liniju protiv ilegalne imigracije.

Federalni agenti sproveli su poslednjih meseci niz racija u američkim kompanijama osumnjičenim da zapošljavaju strane radnike bez dokumenata. U desetak država, agenti su uhapsili više hiljada radnika, uglavnom iz Latinske Amerike, za koje se veruje da su ilegalno ušli u Sjedinjene Države. Vlasnici fabrika suočeni su sa istragom i mogli bi da plate visoke globe ukoliko se ustanovi da su krivi zato što su svesno zapošljavali ilegalne imigrante. Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da svi poslodavci moraju da provere pravni status svojih zaposlenih počevši od provere broja socijalnog osiguranja. Oni takodje mogu da koriste bazu podataka Sekretarijata za unutrašnju bezbednost kako bi proverili autentičnost dokumenata, poput zelene karte. Sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, objavio je uputstvo o toj proceduri u avgustu.

«Na taj način, moći ćete da proverite da osoba nije krivotvorila dokument ili zamenila fotografiju na njemu.» o

Uprava za socijalno osiguranje navodi da je više od petsto milijardi dolara prihoda prijavljeno prošle godine od strane osoba čija se imena ne poklapaju sa brojem socijalnog osiguranja pod kojim se vode. Vlasti ističu da su kradja identiteta i falsifikovanje dokumenata česta taktika koju koriste ilegalni useljenici da bi dobili posao, uz poslodavce koji to tolerišu kako bi obezbedili jeftinu radnu snagu.

Sekretar Čertof je uputio sledeću poruku poslodavcima koji zapošljavaju nedokumentovane radnike.

«Obrušićemo se na njih kao tona cigala,» poručio je Čertof.

Udruženja poslodavaca žale se da će biti primorana da obavljaju poslove imigracionih agenata i da će vladini zahtevi uzrokovati nedostatak radnika u glavnim sektorima ekonomije. Već postoje izveštaji da berba voća i povrća kasni. Kao rezultat, neki američki farmeri razmišljaju o tome da prodaju imanja i presele se preko okeana, sudeći prema Ostinu Perezu iz Američke federacije farmera.

«Videćete da će se sve veći deo poljoprivrede preseljavati van zemlje. Biće sve više poljoprivrednih proizvoda iz drugih zemalja. Sve više hrane će biti uvoženo, dok će cene rasti. Mislim da to nije ono što Amerikanci žele.»

Nova inicijativa za primenu zakona naišla je na hladan prijem i kod onih koji se zalažu za ograničavanje imigracije. Mnogi smatraju da su ta nastojanja zakasnela i kritikuju predsednika Buša zato što nije primenio oštrije zakonske mere prema ilegalnim imigrantima, dok umesto toga predlaže da se milionima radnika bez dokumenata omogući da ostanu u zemlji i legalizuju svoj status. Džon Kili je iz Centra za imigracione studije u Vašingtonu.

»Simbolika ovde ne može da pomogne mnogo. Mi želimo stvarne uspehe i doslednu primenu imigracionih zakona. Bušova administracija se bliži kraju svog mandata. Medjutim, ona se, da tako kažem, kasno setila da primeni zakon. Američki narod želi da u pogledu ilegalne imigracije budu preduzete dosledne i suštinske mere koje će ostati na snazi duži niz godina.»

S druge strane, zagovornici prava imigranata zabrinuti su da će oštrija primena zakona prodstaći rasnu i etničku diskriminaciju i da će dovesti do toga da neki poslodavci potpuno eliminišu hispansku i druge manjine iz svoje radne snage. Osnovni problem su veoma spore i neefikasne mere federalne vlade na polju imigracije, smatra Elinor Pelta iz Američkog udruženja imigracionih advokata.

«Problem sa tim pristupom je što on zapravo ne rešava ključne uzroke tog pitanja. Možete da imate režim oštre primene zakona, ali to neće samim tim oslabiti pritisak na granice. To neće učiniti Sjedinjene Države manje privlačnim za one koji žele da dodju ovde i pronadju bolji život i doprinesu našoj ekonomiji i našem društvu.»

Bušova administracija priznaje da su trenutna nastojanja za primenu zakona daleko od idealnih. Ali, zvaničnici ukazuju da, pošto Kongres nije uspeo da reformiše imigracioni sistem, nisu imali drugog izbora nego da primene postojeće zakone na najbolji mogući način.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG