Linkovi

Milan Roćen: Filaretu dozvoljen ulazak uz nadzor državnih organa


Crnogorska vlast odlučila je da vladiki Filaretu dozvoli ulazak u Crnu Goru isključivo radi vršenja verskih obreda i pod nadzorom državnih organa, rekao je danas ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen. Roćen je tu odluku saopštio na iznenada održanoj konferenciji za novinare u Podgorici na kojoj je učestvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Dvojica ministara istakli su da je odluka rezultat intenzivne diplomatske komunikacije Beograda i Podgorice i zajedničke komunikacije sa relevantnim medjunarodnim adresama. Roćen i Jeremić su naglasili da je razrešenju slučaja znatno doprineo i nedavni telefonski razgovor predsednika Srbije i Crne Gore Borisa Tadića i Filipa Vujanovića.

"Ovo je odluka Crne Gore i Srbije, kao suverenih država", rekao je Jeremić i dodao da za takvu odluku nije bilo potrebno "odobrenje" medjunarodne zajednice.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović će vladiku Filareta o odluci crnogorske vlade zvanično obavestiti u ponedeljak, ali da odluka već važi, precizirao je Roćen. Šef crnogorske diplomatije je objasnio da se ta odluka "može podvesti pod jedan od principa humanitarne prirode".

Roćen je objasnio da je Vlada Crne Gore ukinula zabranu za Filareta, poštujući verska osećanja gradjana, ali da ostaje privržena evropskim ciljevima, i obavezama prema Medjunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Dodao je da takva odluka crnogorske vlade nikako nije na štetu interesa gradjana Crne Gore i izrazio nadu da će odluka naići na razumevanje i podršku Brisela.

Jeremić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je danas došao u Podgoricu, samo 24 sata nakon što se u Beogradu sastao sa svojim crnogorskim kolegom.

"Veliko mi je zadovoljstvo da budem ovde u trenutku kada je Vlada Crne Gore donela odluku koja će doprineti stabilizaciji odnosa izmedju Srbije i Crne Gore", rekao je Jeremić.

On je ocenio da je situacija u vezi sa statusom vladike Filareta pretila da destabilizuje odnose izmedju te dve države.

XS
SM
MD
LG