Linkovi

Kurt Voker: Sjedinjene Države će priznati nezavisno Kosovo


SAD su spremne da jednostrano priznaju nezavisnost Kosova ako Savet bezbednosti UN ne postigne konsenzus o statusu te srpske pokrajine, izjavio je zvaničnik Stejt departmenta Kurt Voker.

"Kosovski Albanici su jasno rekli da bi, ako dogovor izostane, proglasili nezavisnost", rekao je za Frans pres Kurt Voker, jedan od pomoćnika američkog državnog sekretara.

On je dodao da "u ovom trenutku" svi moraju da preuzmu svoje odgovornosti za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

"U slučaju da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost, mi ćemo priznati nezavisnost Kosova, kao što će, verujem, učiniti i drugi, pošto je to jedino rešenje za Balkan", rekao je američki diplomata.

Agencija Frans pres navodi da je to prvi put da neki američki zvaničnik javno potvrdi tu poziciju, koju su američki zvaničnici do sada samo nezvanično pominjali.

"Mi se, ipak, nadamo da će se to desiti uz što veći stepen dogovora izmedju samih strana i, ako je moguće, u okviru Saveta bezbednosti UN, kako bi se dobila što veća medjunarodna podrška stabilnom rešenju na Balkanu", rekao je Voker.

Fatmir Sejdiu: Tesno saradjujemo sa SAD i EU

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je danas da Kosovo u procesu rešenja statusa tesno saradjuje sa SAD i Evropskom unijom.

"SAD su rekle ne jednom, i na najvišem državnom nivou da snažno podržavaju nezavisnost Kosova", rekao je Sejdiu povodom izjave američkih zvaničnika da će SAD priznati nezavisnost Kosova ako ona bude jednostrano proglašena.

Sejdiu je rekao da Kosovo u procesu rešavanja statusa namerava da iskoristi i vreme predvidjeno za dodatne pregovore.

"Maksimalno ćemo biti konstruktivni u ostvarivanju projekta o nezavisnoj i suverenoj državi Kosovo, ali i u budućim konstruktivnim medjudržavnim odnosima sa Srbijom i svim našim susedima", kazao je Sejdiu.

Aleksandar Bocan-Harčenko: Jednostrane najave podrivaju pregovarački proces

Najave jednostranih rešenja statusa Kosova podrivaju pregovarački proces usmeren na pronalaženje kompromisa Beograda i Prištine, rekao je ruski predstavnik u posredničkoj "trojci" Kontakt-grupe za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Trojka je u Beču dobila čvrsta uveravanja, obećanja, čak garancije i Prištine i Beograda, da neće biti izjava i poteza koji bi ometali proces, koji bi predstavljali pretnju stabilnosti u regionu i bili u neskladu sa traženjem kompromisa. Iako nismo govorili detaljnije, smatram da izjave o tome da nezavisnost Kosova može biti jednoglasno proglašena, spadaju u tu kategoriju", rekao je Harčenko.

On je upozorio da je Priština nastavila sa takvim izjavama koje nisu u skladu sa traženjem kompromisa. "Beograd je prinuđen da odgovara, takođe u oštroj formi". Harčenko je pozvao Beograd i Prištinu da se ne upuštaju u polemiku, već da se više koncentrišu na zadatak uspostavljanja poverenja i izradu kompromisnog rešenja.

Koštunica upozorio UN da je ugrožena teritorijalna celovitost Srbije

Srpski premijer Vojislav Koštunica upozorio je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da je ugrožena teritorijalna celovitost Srbije direktnom pretnjom Sjedinjenih Američkih Država da će jednostravno priznati nezavisnost Kosova.

"Naša zemlja je suočena sa direktnom pretnjom SAD da će američka administracija na nelegalan način priznati jednostranu nezavisnost pokrajine Kosovo i Metohije", navodi se u saopštenju Koštunice.

Srpski premijer Vojislav Koštunica ističe da polazeći od politike sile, SAD otvoreno prete da neće poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, koja je međunarodno priznata država i članica UN".

"Vlada Srbije očekuje da će Savet bezbednosti saglasno svojim ovlašćenjima preduzeti odgovarajuće mere da od politike sile zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da će Savet bezbednosti obezbediti puno poštovanje Rezolucije 1244", navodi se u saopštenju.

Oliver Ivanović: Vokerova izjava opasna

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da je najava SAD da će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova opasna jer može izazvati podele u EU i negativno uticati na pregovarački proces.

Prema njegovim rečima, takva izjava može da utiče vrlo negativno na pregovarčki proces jer potvrdjuje stav SAD, tako da će EU morati da se prikloni ili ruskom ili američkom stavu ili da nastoji da bude u sredini izmedju ta dva ekstremno udaljena stava.

XS
SM
MD
LG