Linkovi

Lideri APEK-a na samitu u Sidneju usvojili deklaraciju o ”aspiracijama“


Lideri zemalja Azijsko-pacifičkog regiona su na završetku prvog dana samita usvojili saopštenje o klimatskim promenama kojim se odredjuju ”poželjni ciljevi“ u smanjenju ispuštanja u atmosferu štetnih gasova koji utiču na klimatske promene, ali se ne postavljaju čvrsti ciljevi za redukciju emisije tih gasova, što traže borci za zaštitu životne sredine.

Lideri 21 ekonomije Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma su se saglasili da je potrebno da svet ”uspori, zaustavi i potom izmeni smer“ ispuštanja gasova koji dovode do takozvanog efekta staklenika i koji su, kako se veruje, glavni uzročnik klimatskih promena. Danas usvojenom ”Sidnejskom deklaracijom“, takodje se traži da članice APEC-a do 2020. godine pošume još 20 miliona hektara Pacifičkog regiona. To bi bio još jedan potez ka prekidu klimatskih promena, jer drveće apsorbuje gasove koji izazivaju efekat staklenika. Medjutim, ciljevi postavljeni u deklaraciji su dobrovoljni, a ne obavezni, u skladu sa politikom APEC-a o zajedničkom pristupu problemima. Borci za zaštitu životne sredine su tražili da APEC postavi čvrste, a ne neobavezujuće ciljeve za smanjenje gasova, ali se mnoge vlade, uključujući američku, australijsku i kinesku, protive iz različitih razloga. Australijski premijer Džon Hauard, domaćin APEC-a, svejedno je rekao da su se lideri dogovorili o tri ”važne i sasvim određene stvari“.

”Najpre, to je potreba za ispunjenjem željenog dugoročnog globalnog smanjenja gasova koji izazivaju efekat staklenika. To je uklesano u Sidnejsku deklaraciju. Drugo, potreba da sve zemlje, bez obzira na razvijenost, doprinesu smanjenju gasova staklenika u skladu sa svojim mogućnostima. Treće, dogovorili smo se o specifičnim ciljevima u pogledu energetskog intenziteta i pošumljavanja. Takodje smo se saglasili u pogledu značaja tehnologije čistog uglja.”

”Energetski intenzitet“ je mera energetske efikasnosti. U deklaraciji se navodi da bi taj faktor do 2030, trebalo da se smanji za 25 odsto. U deklaraciji se navodi da bi pregovori o klimatskim promenama trebalo da se nastave pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i, takođe, da bogate zemlje treba da snose veći finansijski teret u smanjenju ispuštanja štetnih gasova nego zemlje u razvoju. Premijer Hauard je rekao da će deklaracija APEC-a poslužiti kao zamajac za dve glavne naredne konferencije o globalnom zagrevanju: sastanak vodećih ekonomija koji je sazvao predsednik Džordž Buš u Vašingtonu krajem ovog meseca i sastanak pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija na indonežanskom ostrvu Bali u decembru. Članovi APEC-a su i neki od najvećih zagadjivača, poput Sjedinjenih Država, Kine i Australije. Sve u svemu, na 21 članicu otpada oko 60 odsto globalne emisije gasova.

Predsednik Buš se prethodno danas privatno sastao sa australijskim i japanskim premijerima, Džonom Hauardom i Šinzom Abeom, sa kojima je razmotrio odnose sa dva nova azijska džina - Indijom i Kinom. Oni su se saglasili da bi veća pažnja trebalo da se posveti Indiji, demokratskoj zemlji poput Amerike, Australije i Japana. Takodje se saglasili da bi trebalo ”konstruktivno “ pristupiti Kini. Lideri APEC-a i sutra nastavljaju razgovor, izmedju ostalog o liberalizaciji trgovine, oživljavanje zastalih pregovora o Svetskoj trgovinskoj organizaciji, bezbednosnim problemima i drugim temama.

XS
SM
MD
LG