Linkovi

Srbija prvi put ima jednog tenisera u finalu nekog gren slem turnira


Istorijski uspeh Novak Djoković ostvario je na US Openu, gde je nakon Hasea, Stepaneka, Del Potra, Monaka i Moje na putu do trofeja uklonio i pretposlednju prepreku - Španca Davida Ferera. Djoković je u polufinalu njujorškog gren slema savladao 15. igrača sveta 3:0, po setovima 6:4, 6:4 i 6:3 , a meč na stadionu Artur Eš trajao je dva sata i deset minuta.

Opterećen ulogom favorita Djoković je stegnuto ušao u meč protiv Španca od kojeg je već dva puta gubio u karijeri. Ferer je već u uvodnom gemu napravio brejk, a zatim poveo i sa 4:1.

Djoković je shvatio da mora uneti više rizika u svoju igru. Pojačao je ritam, počeo da "crta" po terenu i furiozno za 13 minuta dobio narednih pet gemova i prvi set sa 6:4. Serija srpskog tenisera prenela se i u drugi set u kojem je već na startu oduzeo servis rivalu. Ferer je pokušao da uzvrati u narednom gemu, ali je Djoković uz veliki napor izdržao taj nalet. Srpski teniser je poveo sa 2:0, ali mu je njujorško sunce odnelo mnogo energije za šta je ceh platio u naredna tri gema, koja je dobio Španac. Bilo je to, medjutim, samo zatišje pred buru pošto se ispostavilo da je Djoković samo štedeo snagu za odlučujući deo drugog dela igre.

Osvojio je srpski teniser svoj naredni servis gem (3:3) i onda kada se to činilo malo verovatnim napravio ključni korak ka osvajanju drugog seta. Ferer je lagano poveo sa 40-0, a zatim neshvatljivim greškama u nastavku omogućio Djokoviću novi brejk. Naredna dva servis gema srpski teniser je rutinski dobio i nakon 95 minuta stigao je na set daleko od finala.

U trećem, ispostaviće se i poslednjem setu, Djoković je već u prvom gemu stigao do dve brejk šanse, ali ih nije iskoristio. U trećem gemu takvu šansu nije propustio i put u prvo gren slem finale bio je otvoren. Nole je nakon ubitačnih forhenda tačku stavio štop volejom u devetom gemu, iskoristivši na servis Ferera već prvu meč loptu.

Federer drugi finalista Otvorenog prvenstva SAD

Najbolji srpski teniser Novak Djoković sastaće se sutra u finalu Otvorenog prvenstva SAD sa najboljim svetskim teniserom, Švajcarcem Rodžerom Federerom. Federer je u polufinalu savladao četvrtog nosioca Rusa Nikolaja Davidenka sa 3:0 po setovima, 7:5, 6:1, 7:5. Nagradni fond turnira je 19.653.000 dolara, a ulaskom u finale Djoković i Federer su obezbedili po 600.000 dolara.

XS
SM
MD
LG