Linkovi

EU: Stavovi srpske i albanske strane počinju da se približavaju!


Kosovo je evropsko pitanje i Unija će učiniti sve da na ovom pitanju pokaže liderstvo ali i iskaže jedinstvo, poručeno je danas, izmedju opstalog, sa neformalnog sastanka evropskih ministara spoljnih poslova u Portugalu. Uz ovo, iako stidljive, postoje naznake o blagom približavanju stavova Beograda i Prištine, čulo se danas tokom zaključnog dana ministarskog skupa.

Kosovsko pitanje nije samo bezbednosni izazov, već i proces na kojem će se dokazati ili propasti zajednička evropska spoljna politika, kakvu želi da učvrsti i osnaži zvanični Brisel. Predsedavajući Saveta ministara, portugalski šef diplomatije, Luis Amado, tako danas ukazuje na opsanost da na kraju procesa, uz nepostojanje zajedničkog stava o tome kakva budućnost je najbolja za Kosovo, Srbiju i region, Evropa se nadje u situaciji gde će Rusija i Amerika zadržati snažne pozicije, uz Uniju koja tu poziciju, zbog nejedinstva, jednostavno, nema.

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana, koji bi želio da njegov posao i misija bude prepoznata kao zajednička, evropska diplomatija, upozorava da će, na kraju, svima biti jasno kako je samo Unija ta koja će preuzeti odgovornost za odluke i njihove posledice, kao i da će voditi dugogodišnji proces kakav bi trebao da usledi nakon utvrdjivanja kosovskog statusa. Podvlačeći važnost jedinstva evropskih članica, on posredno odgovara na američke najave mogućeg jednostranog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Sam evropski predstavnik u Trojci, ambasador Volfgang Išinger je nakon sastanka sa ministrima izjavio kako je uveren da je danas ojačan proces koji vodi Trojka- ojačala ga je nedvosmislena podrška ministara, koja je otklonila nedomice da li će uopšte biti moguće započeti posradovanje, nedoumice, kaže Išinger, prisutne na samom startu, pre mesec dana.

Za evropskog komesara za proširenje, Oli Rena, proces koji je u toku je zadnja šansa da se u ovom dodatnom vremenu za pregovaranje nadje zajedničko tlo. Komesar zato, ukazujući da su ministri nedvosmisleno pokazali koliko im je kosovsko pitanje važno, još jednom poziva Beograd i Prištinu na konstruktivan i kreativan pristup.

A slovenački šef dilomatije, Dimitrij Rupel, komentarišući mogući razvoj situacioje nakon 10. decembra, kaže da na osnovu informacija kakve dolaze do ministara i razgovora sa evropskim članom Trojke, "ima naznaka da stavovi srpske i albanske strane počinju da se približavaju".

XS
SM
MD
LG