Linkovi

Poruka vodje terorističke organizacije Al Kaide, Osame Bin Ladena


Vodja terorističke organizacije, Al Kaide Osama bin Laden, rekao je u video poruci, koja je objavljena povodom šeste godišnjice terorističkih napada u SAD, da je ta zemlja i dalje ranjiva uprkos njenoj vojnoj i ekonomskoj moći. Video snimak je objavljen na nekim Internet sajtovima i satelitskoj televiziji Al Džazira.

"Iako je Amerika najveća ekonomska sila i poseduje najmoćniji i najmoderniji vojni arsenal, i uprkos tome što troši na ovaj rat i na svoju vojsku više nego celi svet, a ujedno je glavna zemlja koja utiče na svetsku politiku pošto nepravedno ima pravo na veto... 19 mladića je bilo u stanju... da promeni njen pravac", navodi se u poruci.

Bin Laden je rekao da je uticaj žrtvovanja mudžahedina očigledan i da je američka politika od napada 11. septembra 2001. godine "potpala pod uticaj mudžahedina".

Na snimku se vidi Bin Laden kako sedi obučen u belu odoru i sa turbanom na glavi, dok se ispod njega vidi natpis na engleskom "Poruka šeika Osame bin Ladena američkom narodu".

Prema transkriptu poruke koju je objavila američka televizija ABC, Bin Laden je pozvao Amerikance da se preobrate u islam ako žele da se rat u Iraku završi. Video poruka je verovatno nedavno snimljena pošto vodja Al Kaide u njoj pominje pobedu demokrata u Kongresu i novog francuskog predsednika Nikolu Sarkozija koji je izabran u maju. Bin Laden u poruci ne preti otvoreno SAD niti poziva na nove napade, već ukazuje Amerikancima na neuspehe njihovih lidera u pokušajima da okončaju rat u Iraku.

"Dva su rešenja za njegov završetak. Jedno rešenje mi možemo preduzeti a to je da pojačamo borbu protiv vas. To je naša dužnost i naša braća to i sprovode", rekao je vodja Al Kaide.

Prema njegovim rečima, drugo rešenje, koje je u rukama Amerikanaca, jeste da prihvate islam. Bin Laden je, takodje, rekao da američki predsednik Džordž Buš ponavlja greške sovjetskih lidera tokom rata u Avganistanu, jer odbija da prizna poraz u Iraku. Vodja terorističke organizacije, Al Kaide Osama bin Laden je rekao i da demokrate u SAD nisu uspele da zaustave rat u Iraku zbog uticaja na vlast američkih korporacija.

XS
SM
MD
LG