Linkovi

Hotel «El Rančo» i najpopularniji holivudski vesterni 20.veka


Mnogi najpopularniji holivudski vesterni iz 40-ih, 50-ih i 60-ih godina 20. veka snimani su u seoskim predelima Novog Meksika, države na američkom jugozapadu. Zvezde tih filmova živele su su za vreme snimanja u mnogo boljem okruženju. Hotel «El Rančo» u gradu Galup omogućavao im je čuvenu holivudsku eleganciju daleko od njihovog udobnog doma. U predstojećem prilogu podsećamo se na slavne dane hotela «El Rančo».

«The Hallelujah Trail» čuvenog Džona Stardžisa sniman je u Galupu 1965. godine. Zvezde filma Bert Lankester i Li Remik samo su neki od na desetine glumaca u registru «El Ranča» u vreme kada je ovaj hotel pre pola veka bio izuzetno popularan. Brat filmskog magnata D. W. Grifita sagradio je hotel 1937. Njegov sadašnji vlasnik, Armand Ortega, kupio je oronuli «El Rančo» 1986 i vratio ga u pređašnje elegantno stanje.

«Dolazio bih i sedeo tamo na kauču, razmišljajući o tome kako jednog dana želim da izgradim nešto slično za moju majku», priča Ortega.

Verno originalnom izgledu, dvospratni hotel izgrađen od cigle i kamena ukrašen je fotografijama filmskih zvezda i njihovim autogramima, tepisima Navaho indijanaca i drvenim stepenicama. Sedamdesetogodišnja Barbara Stenli radila je u hotelu kao tinejdžerka.

«Mnoge zvezde su dolazile ovde. Sve ove slike što vidite na zidovima, nema nikog ko nije odseo u ovoj zgradi. Nije da su njihove slike kupljene i okačene tek tako», kaže Barbara Stenli i dodaje:

«Ovo je Džon Vejn, čiji je nadimak bio 'Vojvoda'. Svako jutro smo pili kafu zajedno jer je mislio da sam zabavna. Baš je voleo politiku i imao je puno ideja, dok sam ja imala mišljenje o svemu iako mi je bilo tek 13 godina. Mislio je da sam zabavna».

«Spenser Trejsi i Ketrin Hepbern bili su jedan od najpoznatijih holivudskih parova. On je bio oženjen, ona nikada, ali je on bio vrlo pobožan pa nikad nije ostavio svoju ženu».

Bivši američki predsednik i glumac Ronald Regan spavao je baš u ovoj sobi dok je snimao filmove u blizini Galupa, a i mnoge druge sobe dobile su imena po zvezdama koje su u njima odsedale. Ortega ističe da smisao za istoriju privlači posetioce iz celog sveta.

«Dolaze iz svih krajeva Sjedinjenih Država, iz Japana, Kine, mnogo njih iz Italije, Francuske, Nemačke i Australije. Zato što je ovaj hotel drugačiji. Kao što vidite, mi nismo moderan hotel, ovde je historija u prvom planu i zbog toga svi oni žele da odsednu ovde», objašnjava Ortega.

Danas je era holivudskih vesterna samo uspomena i većina zvezda iz tog perioda nije više među živima. Međutim, ovaj stari seoski hotel je spomenik Zlatnom dobu Holivuda, vremenu, koje je, kao i filmovi tog vremena, odavno izbledelo.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG