Linkovi

Naučnici identifikovali mogućeg uzročnika misterioznog nestanka pčela


Širom Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja pčele jednostano nestaju, što je veoma zabrinulo ne samo proizvođače meda već i sve poljoprivrednike čiji prinosi zavise od pčela.

22 naučnika koji su potpisali izveštaj objavljen ove nedelje kažu da još nemaju dovoljno dokaza, ali da su prilično sigurni da je jedan od najvažnijih uzročnika nestanka pčela virus poznat po skraćenici IAPV. Vodeći autor izveštaja, Dajana Koks-Foster kaže da sve ukazuje u tom pravcu:

”U ovoj studiji imali smo priliku da otkrijemo jedan sasvim nov virus na tlu Sjedinjenih Država, koji je, po svemu sudeći, povezan sa nestajanjem pčela. Ali za sada još ne znamo da li je to jedini uzročnik ili njegova pojava samo ukazuje u kom pravcu treba da se kreću dalja istraživanja.“

Nestajanje pčela zahvatilo je više od polovine komercijalnih pčelinjaka u Americi. Zbog važnosti pčela kao polinatora u poljoprivredi, identifikacija uzročnika te pojave postala je jedan od najvažnijih prioriteta za naučnike, koji su počeli da rade genetske analize svih mikroogranizama koji žive na pčelama. Edbard Holms, sa Univerziteta države Pensilvanije, kaže da je na taj način, pored pomenutog, otkriveno još nekoliko virusa:

”Našli smo se u neobičnoj situaciji, saznavši da pčele nose na sebi neobično raznolike viruse. Mislimo da je jedan od njih u bliskoj vezi sa nestajanjem pčela. Ali još ne znamo kako ti virusi deluju međusobno.“

Osumnjičeni virus najpre je identifikovan u Izraelu, pa je stoga nazvan ”izraelski virus akutne paralize“ - skraćeno IAPV. Naučnici sada pokušavaju da odgovore na pitanje da li je taj virus pravi uzročnik nestajanja pčela. Džef Petis, iz američkog Sekretarijata za poljoprivredu, kaže je to sledeća faza istraživanja:

”Još verujem da na nestajanje pčela utiče više faktora i sada moramo da ispitamo sve kombinacije. Na primer, moramo da ustanovimo da li postoji međusobna zavisnost između parazita, nekih pesticida i ishrane pčela.“

U međuvremenu, odgajivačima pčela se preporučuje da čine sve što mogu za zdravlje svojih pčela i dosledno se drže pravila za njihov odgoj:

”Pretpostavimo da je ovaj virus uzročnik, u kombinaciji sa još nekim faktorom. Pošto verovatno nećemo naći lek protiv tog virusa, moraćemo da se usredsredimo na taj dodatni faktor, odnosno da održavamo virus na tako niskom nivou da više ne utiče na zdravlje pčela.“

Džef Petis ističe da problem nestanka pčela još nije rešen i da će biti potrebna još mnoga istraživanja da bi se potpuno shvatio ovaj misteriozni i potencijalno veoma štetni problem. Naučnici ipak napominju da je sve manje verovatno da su uzročnici nestajanja pčela elektromagnetno zračenje mobilnih telefona ili upotreba genetski promenjenih biljaka.

XS
SM
MD
LG