Linkovi

SAD: Sedamnaestogodišnji Džordž Hoc dekodirao iPhone


Vrlo popularni iPhone u Americi ide uz ne tako popularan ugovor sa operaterom mobilne telefonije AT&T. Oni koji koriste drugu mrežu, ukoliko žele iPhone moraju da raskinu ugovor sa tim operaterom i prebace sa na AT&T, a kazna za prevremni raskid ugovora može da košta i do 250 dolara. Međutim, jedan tinejdžer uspeo je da dekodira iPhone, skine ga sa AT&T mreže i dozvoli mu da radi kod drugih mobilnih operatera.

Telefon sa najvećim publicitetom u istoriji, iPhone, dekodirao je 17-godišnji Džordž Hoc, tako da sada potencijalno mogu da ga koriste sve mobilne mreže sveta.

"U pitanju je vrlo tehnička stvar, koja zahteva da otvorite telefon, zalemite žicu na dva mesta i pokrenete softver koji sam ja napisao. Potom sastavite telefon, ubacite SIM karticu koju želite i koristite ga", objašnjava Koc.

Ukoliko želite da raskinete ugovor sa mobilnim operaterom to može da vas košta preko 200 dolara. Stoga ako žudite za iPhone-om, ali ste ugovorom vezani za recimo T-Mobile, nemate izlaz osim da platite kaznu. U ovom slučaju, Hoc je svoju T-Mobile SIM karticu ubacio u iPhone koji je prethodno dekodirao i postigao željeni efekat.

"Za otvaranje iPhona treba vam zvanični Apple-ov otvarač – trzalica za gitaru. To mi je otkrio jedan tip kada sam tek kupio iPhone. Trzalica ga otvara bez problema", kaže Hoc.

Kompanija za popravku mobilnih telefona u Kentakiju dala je Hocu automobil, Nisan 350z, za njegov dekodirani telefon. U «CertiCell»-u kažu da su kupili telefon kao deo istorije i da ne planiraju da iskoriste ni telefon ni softver u komercijalne svrhe.

XS
SM
MD
LG