Linkovi

U Portugalu danas počinje sastanak šefova diplomatije Evropske unije


U Portugalu danas počinje dvodnevni sastanak šefova diplomatija zemalja Evropske unije,na kojem će se razmotriti i proces pregovora o utvrdjivanju budućeg statusa Kosova. Na neformalnom sastanku u portugalskom gradu Vijana du Kastelo ministri će razgovarati i o novom ugovoru EU i odnosima s Rusijom.

Evropski predstavnik u posredničkoj trojci Kontakt grupe Volfgang Išinger će ministrima EU podneti izveštaj o prvom sastanku pregovaračke trojke Kontakt grupe s delegacijama Beograda i Prištine, koji je održan prošle nedelje u Beču.

Ministri inostranih poslova evropske dvadesetsedmorice će raspravljati o rešavanju kosovskog problema, zamislima kuda bi ceo proces trebalo da vodi i kakav bi bio mogući ishod i rešenje za status Kosova. Glavni cilj je da se sagleda kako da na završetku pregovora, ako bi se dogodilo da Beograd i Priština ne dodju blizu dogovora, članice EU zauzmu jedinstven stav o rešenju za status Kosova.

Ustavna reforma EU, o kojoj će ministri takodje raspravljati na satanku u Portugalu, uticaće na odlučivanje i delovanje ustanova EU koje bi omogućile proširivanje Unije. Dosadašnji ugovor EU predvideo je da Unija funkcioniše najviše sa 27 članova, tako da ni Hrvatska čiji se prijem očekuje 2011. ili 2012. godine, ne bi mogla postati članica ukoliko se se promene uslovi. S tim u tesnoj vezi je i velika rasprava o kandidaturi Turske, čijem se prijemu posebno protivi francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji Ankari nudi status "povlašćenog partnerstva".

Ministrima EU sutra će se za radnim ručkom pridružiti ministri spoljnih poslova zemalja kandidata - Turske, Hrvatske i Makedonije.

XS
SM
MD
LG